Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Инфлацията в еврозоната скочи до най-високото си ниво от над година

Изненадващо темпът на инфлация се доближи силно до целта на Европейската централна банка

Инфлацията в еврозоната скочи до най-високото си ниво от над година

Снимка: pixabay.com

Темпът на инфлацията в еврозоната се очаква да е скочил рязко нагоре през май, след като през предишния месец отбеляза лек спад. Прогнозите са нивото на инфлацията да е 1,9% през петия месец на годината спрямо 1,2% през предишния месец. Това сочат предварителните оценки на европейската статистическа служба Евростат.

Ако данните бъдат потвърдени при четенето по-късно през месеца, то това би било най-високото ниво на инфлацията за региона от април 2017 г. В същото време данните силно се доближават до инфлационната цел, преследвана от Европейската централна банка.

Еврото леко поевтиня след новината, достигайки нива от 1,1705 долара, като минути преди това се разменяше за 1,1719 долара.

Основният тласък на потребителските цени идва от енергията, чиито цени са се повишили с цели 6,1% спрямо 2,6% през април, вероятно заради поскъпващия петрол и по-слабото евро през месеца.

Цените на храните, алкохола и тютюневите изделия също са нараснали леко с 2,6% от 2,1%, както и на услугите – с 1,6% спрямо 1,0% през предишния месец.

Стойността на неенергийните индустриални стоки обаче бележи минимален спад от 0,2% спрямо 0,3% през четвъртия месец на годината.

Базисната инфлация, която изключва промените в цените на волатилни стоки като енергия и храни и се смята за по-точен показател, се възстановява до 1,1%, след като през април рязко се забави до 0,7%.

Окончателните данни на Евростат за инфлацията в еврозоната и Европейския съюз като цяло ще бъдат публикувани на 15 юни.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (14)

   1| 2    
0
 
4
 
14
kalendar до: data
преди 7 месеца
в България всички разбират от политика, футбол и имоти...и от скоро - от бокс и тенис.
2
 
4
 
13
data до: oio
преди 7 месеца
ба аз много отдавна съм ЗА :)
6
 
12
 
12
oio
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Защо вместо да се изненадваме не се зарадваме на отличните резултати? Толкова много време мечтаем инфлацията в ЕС да е поне 2%, ето че всичките усилия вече започват да се отплащат. Браво на ЕЦБ, ЕНП и ЕП.
1
 
7
 
11
data до: Mohave _
преди 7 месеца
Инфлацииката иде ли иде :)
1
 
7
 
10
Mohave _ до: data
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Ако някой искаше да предпази тези страни , щеше да коригира поне бюджетните им дефицити - не чак толкова голямо усилие . Подозирам , че дълговете им са желани - съответно това което ще се случи с облигациите им . ЕЦБ даде на споменатите страни време да се коригират - сега трябва да си платят за даденото им време . Време е ЕЦБ да се концентрира единствено върху инфлация при алкохол ,тютюневи изделия .............. и договаряне на по - високи цени на енергия за Европа .

Още от Новини
Икономическите нагласи в Германия неочаквано се подобриха през януари