IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в еврозоната скочи до шесмесечен връх от 1,3%

Причината е по-скоро значително по-скъпия на годишна база петрол

12:10 | 07.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Инфлацията в еврозоната се повиши до 1,3 процента през декември, каквито бяха очакванията на пазарните анализатори, предава Ройтерс, позовавайки се и на първата оценка на европейската статистическа служба „Евростат“ от вторник. През ноември инфлацията все още бе 1,0 процента на годишна база.

Сега измераната инфлация е най-висока от юни насам, главно стимулирана от скока в цените на енергията и по-бързо увеличение на цената на непреработената храна.

По този начин средният коефициент на инфлация поне до известна степен се доближава до целевата стойност на Европейската централна банка (ЕЦБ): за еврозоната като цяло тя цели стойност от малко под два процента в средносрочен план, което се счита за идеално за икономиката състояние. Тази цел обаче не може да бъде достигната от години.

Сегашната тенденция при потребителските цени обаче се дължи преди всичко на по-високата цена на петрола в сравнение с предходната година. Той се обезцени значително в края на 2018 г., което означава, че сегашната по-висока цена на суровината оказа по-силно влияние.

Инфлацията вероятно ще остане доста под целта на ЕЦБ през следващите месеци. Банката реши в средата на септември да разхлаби допълнително паричната си политика, за да засили поскъпването. Тя възобнови противоречивите си покупки на облигации на стойност 20 милиарда евро на месец и намали лихвите. Освен това обеща още по-дълъг период на ниски лихви.

Слабата инфлация е едно от най-големите предизвикателства за новия ръководител на ЕЦБ Кристин Лагард. Инфлационната цел и методът на измерване, използван от ЕЦБ, се очаква да бъдат тествани в рамките на прегледа на стратегията на централната банка.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още