IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в еврозоната все повече се отдалечава от целта на ЕЦБ

Нивото на инфлацията остава на 9-месечно дъно

12:47 | 01.02.19 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Темпът на инфлацията в еврозоната вероятно се е забавил още повече през първия месец на годината, след като през декември достигна най-ниското си ниво от април 2018 г., сочат предварителните оценки на европейската статистическа служба Евростат.

Според прогнозите ръстът на цените в региона се е забавил до ниво от 1,4% през първия месец на годината спрямо 1,6% през декември. Това осатава най-ниското ѝ ниво от април 2018 г.

Ръстът на потребителските цени през последните няколко месеца все повече се отдалечава от 2% - така желаната инфлационна цел, към която се стреми Европейската централна банка (ЕЦБ) и която еврозоната успя да постигне за няколко месец през втората половина на миналата година.

Еврото поевтиня веднага след излизането на новината, разменяйки се за 1,1469 долара, като минути преди това се търгуваше за 1,1473 долара.

Основният тласък на потребителските цени през януари за пореден месец се дължи на енергията, която поскъпва с 2,6%. Ръстът в цените на енергията обаче също рязко се забавя, след като през предишния месец поскъпването бе от 5,5%.

Темпът на растеж на цените в категорията „Храни, алкохол и тютюневи изделия“ остава без промяна спрямо декември – на ниво от 1,8%.

Цените на услугите обаче бележат леко увеличение на месечна база – до 1,6% спрямо 1,3% през предишния месец. Ръстът на цените на неенергийните индустриални стоки обаче също леко се забавя спрямо декември – до 0,3%.

Базисната инфлация, която изключва промените в цените на волатилни стоки като енергия и храни и се смята за по-точен показател, съвсем леко се ускорява до 1,1% от 1,0% през декември.

Окончателните данни на Евростат за инфлацията в еврозоната и Европейския съюз като цяло ще бъдат публикувани на 22 февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 6
Иван Митев
преди 5 години
Неправилната работа на Европейската централна банка стимулира за развитие на инфлацията и провала на еврозоната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още