IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в еврозоната засегна сектора на услугите

Според последните данни PMI индексът за услугите отчита значително забавяне през септември

12:18 | 05.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Бизнес растежът в еврозоната е останал силен миналия месец, но е бил засегнат от продължаващите проблеми с доставките, които ограничават активността. В същото време нарастващият инфлационен натиск е ограничил търсенето – проблеми, които вероятно ще останат известно време, показа проучване от вторник.

Общият индекс на мениджърите по поръчките (PMI) за еврозоната на IHS Markit е потънал до 56,2 пункта миналия месец от 59,0 пункта през август, макар че все още се задържа доста над границата от 50 пункта, която разделя растежа от свиването.

Търсенето е намаляло до петмесечно дъно, тъй като компаниите прехвърлиха на потребителите част от нарастващите разходи за производство, повишили се с рекорден темп. Общият индекс за цените в производството се е вдигнал до 59,1 пункта от 58,3 пункта, което е близо до стойностите на проучването през летните месеци.

„Сегашната икономическа ситуация в еврозоната е нежелан микс от нарастващ ценови натиск и по-слаб растеж. И двете са свързани с недостиг в доставките, особено в производството, което отчита по-стръмно забавяне на ръста на производителността спрямо услугите“, казва главният бизнес икономист на IHS Markit Крис Уилямсън, цитиран от Ройтерс.

„Макар че засега общият темп на разширяване остава сравнително стабилен по исторически стандарти, икономиката навлиза в последното тримесечие на годината, поела по траектория на забавящ се растеж“.

PMI индексът за услугите също е спаднал до 56,4 пункта от 59,0 пункта, което е най-ниската му стойност от май насам, докато индексът на новите бизнеси отчита понижение до 55,3 пункта от 57,9 пункта.

Секторът на услугите също отчита значително охлаждане на ръста на търсенето, което не може толкова лесно да се обясни с недостига и е отчасти свързано с потребителите, възпирани от опасенията за трайното присъствие на пандемията и от по-високите цени“, допълва Уилямсън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:47 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още