IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Германия не успя да спре ръста на продажбите на дребно

Все още не е ясно откъде ще дойде обратът в нагласите, коментира икономист

13:12 | 30.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg</em></p>

Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Продажбите на дребно в Германия са записали лек ръст през май, въпреки че високата инфлация е продължила да тежи на потребителите, пише Ройтерс.

Продажбите на дребно са се увеличили с 0,6% в реално изражение спрямо април, съобщи Федералната статистическа служба (Destatis). Това е малко над прогнозите на анализаторите, анкетирани от медията, за повишение в размер на 0,5 на сто.

Въпреки общия растеж продажбите на храни са се свили през май с 0,6% спрямо април поради значителното покачване на цените. Спадът обаче представлява значително подобрение в сравнение с представянето на показателя през април, когато той отчете намаление от 7,7%, което бе най-голямото месечно понижение в историята.

През май нехранителният сектор е записал ръст на продажбите от 2,9% на месечна база.

Продажбите на текстил, дрехи и кожени изделия са нараснали значително с 10,6% на месечна и 59,8% на годишна база.

Данните показват, че високата инфлация в страната не е спряла потребителите от това да пазаруват. Ден по-рано стана ясно, че покачването на цените в Германия е достигнало 7,6% през юни.

"Ситуацията с инфлацията продължава да плаши потребителите. Към момента не е ясно откъде ще дойде обратът в нагласите", каза Александър Кругер, главен икономист в частната банка Hauck Aufhaeuser Lampe.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още