IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Германия остана на 15-месечен връх от 2,2%

Поскъпването на енергията, храната и услугите подкрепиха увеличението на потребителските цени

11:59 | 14.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Инфлацията в Германия през май е на ниво от 2,2% на годишна база, оставайки без промяна спрямо предварителната оценка, съобщава tradingeconomics.com. Това е най-бързият темп на ускорение на потребителските цени от февруари 2017 г. насам, което се дължи на по-бързото покачване на разходите за услуги и храна и заради поскъпването на енергията. 

На месечна база индексът на потребителските цени в най-голямата икономика в Европа нараства с 0,5% през май, което съвпада и с консенсусната прогноза на пазара.

През миналия месец цените са се повишили при вестниците и периодични издания с 4,6%, при тютюневите изделия с 4,4%, а продуктите за градинарство и потребителски стоки са поскъпнали с 3,7%.

Енергията отчита скок в цената си от 5,1% в сравнение с увеличение от 1,3% през предходния месец. Разходите за храна нарастват с 3,4% след отчетен ръст от 3,3% през април.

В същото време инфлацията при услугите се ускорява от 1,5% до 1,9% през май, като пакетните почивки поскъпват с над 10%, а поддръжката и ремонта на автомобили с 3,2%.  Потребителите обаче плащат по-малко за телекомуникационни услуги (-0,8%) и зъболекарски услуги (-0,3%).

Хармонизираният индекс на потребителските цени се е повишил с 2,2% на годишна база през май и с 0,6% спрямо април. 

В началото на юни в Германия беше отчетена най-слабата активност в промишления сектор от февруари 2017 г. насам, като производството, новите поръчки, износът и заетостта растат по-бавно. Освен това инфлацията на производствените разходи е най-висока от февруари заради покачващите се цени на петрола, докато производствените цени са нараснали най-бавно за последните седем месеца. Бизнес доверието е положително, но очакванията за производство през следващите 12 месеца са най-ниските от октомври 2015 г.

В същото време индексът на икономическото доверие ZEW в Германия се понижи със 7,9 пункта на месечна база през юни до -16,1 пункта. По този начин доверието в страната се озовава близо до шестгодишно дъно, като отчетеният резултат от проучването е дори под пазарните очаквания за спад до -14 пункта.

Най-ниското четене на данните от септември 2012 г. насам се дължи на ескалацията на търговския спор със САЩ, както и на страховете, че новото италианско правителство ще проведе политика, която би могла да дестабилизира финансовите пазари. Освен това германската индустрия отчита по-слаби от очакваните данни за износа, производството и новите поръчки за април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:32 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още