Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Инфлацията в Германия се ускори до най-високото си ниво от близо 30 години

Това усложнява мисията на ЕЦБ да убеди потребителите, че сегашното увеличение на цените скоро ще се успокои

Инфлацията в Германия се ускори до най-високото си ниво от близо 30 години

Снимка: Bloomberg

Инфлацията в Германия се е ускорила повече от очакваното през ноември, усложнявайки мисията на Европейската централна банка да убеди потребителите, че сегашното увеличение на цените скоро ще се успокои, съобщава Bloomberg.

Потребителските цени са се повишили с годишен темп от 6% съгласно хармонизирания показател за Европейския съюз. Националният показател за инфлацията бележи ръст от 5,2%, което е най-високото му ниво от 1992 г.

Цените на германските държавни ценни книжа леко се понижиха, а доходността по 10-годишните облигации се вдигна с 4 базисни пункта до -0,30%.

По-рано в понеделник Испания отчете ускоряване на инфлацията от 5,6%, най-вече заради по-скъпите хранителни продукти. Цените в Белгия са скочили с 5,6%. Данните за инфлацията в еврозоната, които ще бъдат обявени във вторник, се очаква да покажат забързване до 4,5%.

Инфлационният темп надвишава с доста целта на 2% на ЕЦБ в различните части на региона, което накара редица представители на ЕЦБ да уверят гражданите, че ценовият натиск няма да излезе извън контрол. Според тях голяма част се дължи на временни фактори, които ще изчезнат с времето.

Бундесбанк предупреди миналата седмица, че инфлацията може да стигне малко под 6% този месец и отдаде около 1 ½ пр.п. на временното понижаване на данък добавена стойност и много ниските цени на услугите, свързани с пътувания през 2020 г.

Макар че централната банка очаква ценовият натиск да отслабне през следващите месеци, тя заяви, че инфлацията ще остане над 3% за по-дълъг период от време.

Работниците във федералните области на Германия спечелиха увеличение на заплащането от 2,8% и еднократно плащане без облагане с данъци на 1300 евро в понеделник в сделка, която потенциално може да включи 3,5 млн. души. В същото време новото правителство на Олаф Шолц планира да повиши минималното заплащане на час в страната до 12 евро до края на следващата година.

И двете стъпки имат последствия, които може да се окажат трудни за пренебрегване. Една причина, поради която централните банкери посочват, че сегашната ситуация е „временна“, е, че засега липсват вторични ефекти.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 1 месец
Изправете Кристин Лагард в съда,само така ще има нормалност.

Още от Новини
Унгария изненада с по-високо повишение на лихвите от очакваното