IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Германия се ускорява повече от очакваното през юни

Хармонизираният индекс на потребителските цени отбелязва ръст от 1,3% на годишна основа – без промяна спрямо май

17:30 | 27.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ръстът на потребителските цени в Германия достига 1,6% на годишна основа през юни 2019 г., показват предварителните данни на германската статистика.

Това представлява ръст спрямо стойностите от 1,4% през предходния месец и е над пазарните очаквания за стабилизиране на резултата от май, съобщава tradingeconomics.com.

В същото време хармонизираният индекс на потребителските цени отбелязва ръст от 1,3% на годишна основа – без промяна спрямо май. Предварителни данни от отделните германски провинции показаха значително ускорение, концентрирано най-вече в цената на зеленчуците и на организираните почивки.

Данните от сряда бяха публикувани ден преди да станат ясни стойностите за 19-членната еврозона, където икономисти очакват ускорение на цените от 1,2%, съобщава Bloomberg. Това е значително под целта на Европейската централна банка (ЕЦБ) за 2% инфлация. Ръководството на банката сигнализира, че готви още икономически стимули заради слабите прогнози.

Други данни от четвъртък показаха, че икономическото доверие в блока се понижава под прогнозите през този месец и сега е най-слабото от 2016 г. насам.

Икономистите, участващи в проучване на Bloomberg, прогнозират ново понижение на депозитните ставки на ЕЦБ, които вече се намират на рекордно ниско ниво от -0,4%. Това може да стане най-рано през този септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още