IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Германия се забавя през март до 11-месечно дъно

Цените на енергията са нараснали с 4,2% спрямо повишение с 2,9% месец по-рано, но ръстът при цените на храните през март е бил 0,7% при 1,4% през февруари

10:33 | 11.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Инфлацията в Германия се забавя през март до 1,3% на годишна база заради по-бавното нарастване на цените на храните, съобщава Market Watch. Така тя се намира на най-ниското си ниво от април миналата година. За сравнение, годишната инфлация през предходния месец февруари е била 1,5%. Най-новиите данни съответстват на първоначалната оценка и на консенсусната прогноза на анализаторите. 

И докато цените на енергията са нараснали с 4,2% спрямо повишение с 2,9% месец по-рано, то ръстът при цените на храните през март е бил 0,7% при отчетени 1,4% през февруари.

Годишната инфлация в сектора на услугите се забавя до 1,2% при 1,4% през предходния месец.

На месечна база индексът на потребителските цени се е повишил с 0,4% през март, запазвайки се на същото ниво спрямо февруари и в съответствие с предварителната оценка.

Хармонизираният индекс на потребителските цени е нараснал с 1,4% спрямо предходната година (при 1,7% през февруари) и с 0,5% на месечна база, запазвайки се без промяна спрямо февруари.

Тази седмица започва с поредния предупредителен сигнал за здравето на германската икономика, след като данните за вноса и износа на страната през февруари отчитат спад на фона на тревогите около глобалната търговия. Износът регистрира понижение с 1,3% на месечна база до 108,8 млрд. евро, а вносът е намалял с 1,6% до 90,9 млрд. евро. Спадът е по-голям от очакваното. 

Междувременно Международният валутен фонд ревизира в посока надолу прогнозата си за растежа на Германия с 0,5 процентни пункта до 0,8%.

Поредицата от макроикономически данни през последния месец задълбочи загрижеността за състоянието на германската икономика и по-специално за нейния ключов производствен сектор.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:26 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още