Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Инфлацията в Германия се запази на ниво от 1,4% през май

Основна причина за потиснатата инфлация е нарастването с по-бавни темпове на цените на енергията и услугите

Инфлацията в Германия се запази на ниво от 1,4% през май

Снимка: Архив Ройтерс

Инфлацията в Германия беше потвърдена на ниво от 1,4% на годишна база през май, което е под петмесечния връх, достигнат в предходния месец, съобщава tradingeconomics.com.

Основна причина за потиснатата инфлация е нарастването с по-бавни темпове на цените на енергията и услугите.

На месечна база потребителските цени са се повишили с 0,2% през май спрямо 1% през април. Хармонизираният индекс на потребителските цени е нараснал с 1,3% на годишна база и с 0,3% на месечна.

Някои банкери от Европейската централна банка изразиха загриженост наскоро, че ценовият натиск остава „неприятно“ под целта от малко под 2%. От тогава инфлационните очаквания се понижават.

В края на миналата седмица след публикуването на последните данни за индустриалното производство в Германия Бундесбанк намали прогнозата си за икономиката за 2019 г. от 1,6% на 0,6%. 

Заводите в Германия са най-засегнати от забавянето в Европа заради търговското напрежение, по-слабите продажби на автомобили и охлаждането на износа в глобален мащаб. Спадът в производството е с 1,9% - най-големият от август 2015 г., като според предварително проучване произведената продукция вероятно се е свила още през май. 

В началото на юни стана ясно, че годишната инфлация в еврозоната се е забавила през май до близо едногодишно дъно, достигайки до 1,2% спрямо 1,7% през април според първоначалните изчисления на европейската статистическа служба Евростат.

Ако стойностите се потвърдят, това ще е най-ниското ниво на инфлацията от април 2018 г. насам и малко под прогнозите за 1,3%. Сред основните причини за забавянето е понижаването на цените на енергията и услугите.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Двама представители на Фед: Готови сме за агресивно намаляване на лихвите