IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Япония губи инерция

През октомври базисната инфлация в страната е останала без промяна на месечна база

10:12 | 22.11.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Годишната базисна потребителска инфлация в Япония е останала без промяна през октомври на месечна база, след като слабите разходи на домакинствата са спрели компаниите да повишават цените си – сигнал, че на икономиката ѝ липсва инерцията, нужна да се постигне целта от 2% на централната банка, предава Ройтерс.

Базисният индекс на потребителските цени, който премахва ефекта на волатилните хранителни стоки, се е повишил с 1,0% през октомври на годишна база, показаха държавните данни, което съвпада с медианната прогноза на анализаторите.

Половината от ръста през месеца се дължи на по-високите цени на енергията, което може да изправи Японската централна банка пред все по-големи трудности да постигне траен растеж на цените на фона на търканията в глобалната търговия и забавящото се търсене в Китай, което може да помрачи перспективите пред износната икономика.

Сигнализирайки, че не се трупа сериозен инфлационен натиск, индексът, изключващ ефекта на цените на свежите храни и енергийните разходи, показва инфлация от 0,4% през октомври – без промяна вече трети пореден месец.

„Данните сочат, че ще отнеме доста време инфлацията да удари целта на ЯЦБ“, коментира Такеши Минами, главен икономист на Norinchukin Research Institute.

“ЯЦБ вероятно няма да промени позицията си“ да запази огромната си програма със стимули, добави той.

Упорито слабата инфлация удари надеждите на ЯЦБ, че стабилният икономически растеж ще се трансформира в по-високи цени. Това принуди централната банка да поддържа огромните си стимули въпреки нежеланите странични ефекти, включително по-ниски печалби на финансовите институции заради дългогодишните нулеви лихвени проценти.

Въпреки недоволството от нарастващото негативно влияние на стимулите ЯЦБ вероятно ще запази инфлацията в основния си фокус, казват източници на Ройтерс.

Годишната потребителска инфлация като цяло, която включва свежите храни и енергийните разходи, се е ускорила с 1,4% през октомври спрямо 1,2% през предишния месец, след като летните тайфуни и дъждовете удариха реколтата и повишиха цените на зеленчуците.

Според анализаторите подобно поскъпване на плодовете и зеленчуците може да остави домакинствата с по-малко пари за разходи извън тези от първа необходимост, което ще засегне негативно потреблението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още