IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Япония остава под целта на централната банка

През януари потребителските цени, с изключение на разходите за прясна храна, са се повишили с 0,9% на годишна база

11:13 | 23.02.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Инфлацията в Япония все още е далеч от целта на централната банка и правителството въпреки монетарната политика, която от години е изключително разхлабена, предава Ройтерс.

През януари потребителските цени, с изключение на разходите за прясна храна, са се повишили с 0,9% на годишна база, както и през предходните два месеца, показват правителствените данни от петък. Това означава, че този индекс на цените, на който паричните власти отделят особено голямо внимание, се е увеличил малко по-силно, отколкото очакваха експертите, но все още остава доста под целта на централната банка за увеличение от два процента. Това е 13-и пореден месец на повишение на фона на поскъпването на енергията.  

Цената на петрола е нараснала с 8,8 на сто, а на електроенергията - с 6,4 на сто, отчетоха властите. Индексът за движението на цените на основните потребителски стоки, без пресните храни, се е повишил до 100,4 пункта спрямо 100 пункта от 2015 година, уточни Министерството на икономиката.

Японската централна банка се бори от години с опасността за понижение или стагнация на цените. Това винаги носи риска потребителите да отлагат покупката на по-скъпи потребителски стоки с надеждата за по-ниски цени и по този начин да задушат икономическото развитие. 

Третата в света икономика изпадна в продължителна дефлация и това накара централната банка на Япония през април 2013 година да обяви политика на евтино кредитиране, за да може да постигне инфлация от 2 процента.  

Частното потребление продължава да е относително слабо. Въпреки че страната в момента е в най-дългата си фаза на растеж от края на 80-те години на миналия век, износът и корпоративните инвестиции компании са движещата сила за това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още