IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Япония продължава да се забавя

Това налага още по-голям натиск ЯЦБ да продължи със стимулите си, вместо да ги прекрати

11:13 | 21.12.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Годишната базисна потребителска инфлация в Япония се е забавила през ноември, засилвайки пазарните очаквания, че централната банка ще се въздържи от свиване на стимулите си за по-дълго, докато цените остават далеч от целта ѝ, съобщава Ройтерс.

Данните насочиха внимание към предупреждението на гуверньора на Японската централна банка Харухико Курода от четвъртък, че нарастващите икономически рискове ще оставят банката отворена към идеята за увеличаване, а не намаляване на стимулите.

Базисният индекс на потребителските цени, който изключва влиянието на волатилните цени на свежите храни, се е повишил с 0,9% на годишна база през ноември, показаха държавните данни в петък. Това е под ръста от 1,0% през октомври и под пазарните очаквания за същото увеличение.

„Понижаващите се цени на петрола вероятно ще натежат сериозно върху инфлацията“, особено около пролетта следващата година, когато спадът в разходите за горива ще потиснат сметките за електричество и газ, заяви Такеши Минами, главен икономист в Norinchukin Research Institute.

“Докато постигането на целевата цени се изплъзва все повече, АЦБ може да бъде принудена да отговори, ако низходящите рискове пред икономиката се засилят“, допълва той.

Сигнализирайки, че ниските разходи на домакинствата натежават върху инфлацията, ръстът на индекса, който изключва ефекта на разходите за енергия и свежите храни, се е забавил до 0,3% през ноември спрямо 0,4% през предишния месец.

Слабото представяне на този показател ще бъде особено тревожно за ЯЦБ, който се фокусира върху индекса за сигнали дали затягането на икономическия растеж променя поведението на компаниите при определянето на цените им.

Марсел Тиелан, старши икономист за Япония в Capital Economics, казва, че забавянето на този вид инфлация е „голямо разочарование“ и може да продължи, тъй като производствените цени на потребителските стоки са спрели да растат като цяло през ноември.

„Рисковете в нашата прогноза, според която инфлацията ще стигне 0,7% до момента следващата година, когато данъкът върху продажбите ще се увеличи, са все по-негативни“.

Упорито слабата инфлация удари надеждите на ЯЦБ за стабилно икономическо възстановяване, което ще доведе и до по-високи цени. Това принуди централните банкери да запазят огромните си стимули въпреки нежеланите странични ефекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още