IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Япония се е ускорила с 0,8% след ръст на цените на енергията

Това е 18-и пореден месец на ускоряване на инфлацията

11:55 | 20.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Потребителските цени в Япония са нараснали с 0,8 процента през юни спрямо миналата година. Това е 18-и пореден месец на ускоряване на инфлацията на фона на покачващите се цени на енергията, се посочва в комюнике на министерство на вътрешните работи и комуникациите, цитирано от ДПА.

Показателят обаче все още е далеч от целта, поставена от Японската централна банка (ЯЦБ) през 2013 година за инфлация от 2 процента, коментира БТА.

Цената на петрола се е покачила с 16,1 процента, а тази на електричеството е нараснала с 3,1 процента, посочва министерството.

Основният индекс на потребителските цени, който не включва свежи продукти, е останал на ниво 101,0 пункта спрямо основата от 100 пункта за 2015 година, съобщава министерството. 

Тъй като Япония дълго време беше засегната от дефлация, централната банка започна да въвежда мерки за парични облекчения през април 2013 година, за да постигне заложената цел от 2 процента инфлация за период от 2 години.

Очаква се инфлацията да се ускори до 1,3 процента през текущата финансова година. Тази стойност е преразгледана спрямо прогнозираните през януари 1,4 процента, съобщи централната банка през април. 

Японската финансова година започва на 1 април и приключва на 31 март. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:37 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още