Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Инфлацията в Япония се ускори до 4-месечен връх, но остава под целта на ЯЦБ

Според някои анализтаори централна банка на страната ще понижи прогнозите си за икономиката и инфлацията през следващата седмица

Инфлацията в Япония се ускори до 4-месечен връх, но остава под целта на ЯЦБ

Снимка: Архив Ройтерс

Основният индекс на потребителските цени в Япония се повиши през март преди очаквания спад на ценовия натиск по-късно през тази година да увеличи предизвикателствата през централната банка, съобщава Blpoomberg.

Потребителските цени в Япония са нараснали с 0,5% на годишна база през март, отговаряйки на очакванията на анализаторите и достигайки най-високите си нива от ноември миналата година. За сравнение, месец по-рано инфлацията беше 0,2%.

Като се изключат пресните храни и енергията, потребителските цени са се покачили с 0,4%, което също отговаря на предварителните очаквания. Климатиците в страната са поскъпнали с 10,2%, което е най-големият им ръст за последните четири години и половина.

Още по темата

Потребителските цени, с изключение на пресните храни, но включвайки петролните продукти, нараснаха с 0,8% през март спрямо година по-рано. За сравнение, консенсусната прогноза на анализаторите беше за ускорение с 0,7%. По-високите цени на петрола и скока в цените на климатиците са допринесели за общия резултат.

Данните от петък са последният ключов икономически показател преди Управителния съвет на Японската централна банка (ЯЦБ) да се срещне на 24-25 април, за да обсъди паричната политика и да преразгледа прогнозите за растежа и инфлацията.

Очаква се ЯЦБ да запази политиката си без промяна, но много анализатори виждат възможност за понижаване на прогнозите за икономиката и инфлацията.

Освен това инфлацията в страната вероятно ще се забави, тъй като от октомври влиза в сила безплатно образование за по-малките деца. От друга страна, и мобилните оператори намаляват таксите си в страната.

Японският оператор NTT Docomo вече обяви план за понижаване на цените с 40%. По оценки на BNP Paribas по-ниските такси ще понижат с 0,3 процентни пункта инфлацията, изключваща свежите храни.

Финансовият министър на Япония заяви, че не смята, че от централната банка трябва да настояват за инфлация от 2% на всяка цена и че може да бъде по-гъвкава при определяне на целта си.

ЯЦБ ще прогнозира следващата седмица, че инфлацията ще остане под целта си през фискалната година, която приключва през март 2022 г., твърдят източници.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 1 месец
Сегашния грешен начин за работа на централната банка е същественият причинител за промени на цените.

Още от Новини
Австралийската централна банка сигнализира за понижение на лихвите през юни