IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Япония се ускори за 15-и пореден месец през март

Въпреки това индексът на потребителските цени остава далеч от целта на централната банка

10:51 | 20.04.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на потребителските стоки (без храните) в Япония са се повишили през март за 15-и пореден месец. Този път с 0,9 на сто на фона на поскъпването на енергийните източници, съобщи правителството, цитирано от ДПА.

Стойността на керосина е скочила с 13,3 на сто, а на бензина - със 7,5 на сто, уточни министерството на вътрешните работи и комуникациите.

Основната инфлация, която не отчита цените на пресните хранителни продукти, е била 100,6 пункта спрямо базата от 100 пункта за 2015 година, допълни министерството.

Потребителските цени (заедно с храните) се повишават с 1,1% на годишна база през март, след ръст от 1,5% през предходния месец. Това е най-слабото ускорение на инфлацията от декември 2017 г. На месечна база потребителските цени се понижават с 0,4%, след като през февруари успяха да се покачат с 0,1%. Спадът през март е първият от една година насам и се дължи главно на поевтиняването на храните.

Въпреки ускоряването на темпа си, инфлацията през март остава далече от целта за 2%, определена от Японската централна банка преди пет години, когато започна програмата си за парично облекчаване, за да преодолее дефлацията, подкопаваща основите на третата по големина икономика в света повече от десетилетие.

В началото на този месец управителят на Японската централна банка Харухико Курода започна втория си мандат начело на централната банка на Япония, ангажирайки се да продължи паричната политика, която е изключително благоприятна за активизиране на бизнеса.

"Японската икономика се доближава до целта на банката за инфлация от 2 процента. Ние ще продължим мерките си в паричната политика", каза Курода, цитиран от БТА. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още