IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Япония се забави за втори пореден месец

Забавянето може да обезсърчи централните банкери да сигнализират намерение за прекратяване на ултрахлабавата парична политика

10:05 | 18.05.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Растежът на потребителските цени в Япония се е забавил през април за втори пореден месец, показвайки малка част от инфлационния импулс, който е нужен, за да се достигне неуловимата цел на централната банка от 2%, съобщава Ройтерс.

По-слабото представяне на инфлацията през април е особено нежеланo от Японската централна банка (ЯЦБ), която се надяваше, че компаниите ще повишат цените си в началото на новата финансова година.

Забавянето, което стана ясно малко след данните за първото тримесечие, които показаха, че икономиката може би е достигнала пика си, може да обезсърчи централните банкери да сигнализират намерение за прекратяване на ултрахлабавата парична политика, коментират анализаторите.

„Широкото забавяне на ценовия натиск през април подчертава ероятността] Японската централна банка да не успее да затегне паричната политика скоро“, коментира Марсел Тилиан, старши икономист за Япония в Capital Economics.

“Очакваме ръста на БВП да се забави тази година, което предполага, че недостигът на капацитет няма да се засили повече“, допълва той.

Основният индекс на потребителските цени, който включва петролни продукти, но не и волатилните свежи хранителни стоки, се е повишил с 0,7% през април на годишна база, което е малко под медианната прогноза на пазара за 0,8%.

Данните следват и умерения ръст от 0,9% през март, което сочи втори пореден месец на забавяне въпреки поскъпването на петрола напоследък, повишило сметките за електричество и бензин.

Темпът на увеличение на индекса, който премахва влиянието както на свежите продукти, така и на разходите за енергия, се е забавил до 0,4% от 0,5% през март.

Натискът, поддържащ цените надолу, е особено силен сред търговците на дребно от масовия пазар заради клиентите, които добре следят разходите си.

Японската икономика се сви повече от очакваното в началото на годината, което предполага, че растежът ѝ е достигнал върха си след най-дългата серия от разширявания от десетилетия насам.

Макар че анализаторите очакват растежа да се възстанови през текущото тримесечие, всеки сигнал, че икономиката удря спирачки, може допълнително да снижи очакванията на пазара за излизане от хлабавата парична политика.

През миналия месец ЯЦБ се отказа от времевата си рамка за постигане на целевата си цена, а гуверньорът Харухико Курода призна, че постигането на инфлационните очаквания ще отнеме известно време.

Почти половината от икономистите в анкета на Ройтерс този месец не очакват АЦБ да промени политиката си до 2020 г. или след това предвид мудната инфлация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още