IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Япония за пръв път надмина целта от 2% от седем години насам

Увеличението обаче не е повод за радост, тъй като не е предизвикано от силно търсене, а от поскъпналия внос, смятат експерти

10:22 | 20.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Soichiro Koriyama/Bloomberg</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: Soichiro Koriyama/Bloomberg

 

Основната инфлация в Япония през миналия месец за пръв път надмина целевото равнище на Японската централна банка (ЯЦБ) от 2% от седем години насам - движение, което се дължи на поскъпналия внос, а не на силното вътрешно търсене, каквито са надеждите на регулатора, съобщи Ройтерс.

Основният индекс на потребителските цени е нараснал с 2,1% на годишна база, като увеличението засилва пазарния скептицизъм, че ЯЦБ ще продължи да поддържа ултраразхлабената си парична политика, особено след като домакинствата страдат под инфлационния натиск без значителен ръст на заплатите.

Основният индекс изключва цената на храните, но включва тази на енергията, която значително поскъпна след руската инвазия в Украйна.

Показателят не бе отбелязвал такъв ръст от около 2015 г., като се изключи периода от средата на десетилетието, повлиян от увеличението на данък добавена стойност в Япония.

От години насам инфлацията в страната не достигаше дори 1% въпреки усилията на ЯЦБ да я ускори до 2%.

Според анализатори резултатът не е повод за радост, тъй като повишението е предизвикано от поскъпналите външни енергоизточници и суровини.

"Сегашното покачване на цените е предизвикано от поскъпналия внос. Ако погледнете цялостната ситуация, ще видите, че инфлацията е тежест за компаниите и домакинствата", каза Таро Сайто, изследовател в института NLI. "Ако заплатите нараснат, домакинствата ще може да се надяват на по-висок реален доход, но те не се покачват, затова ефектът върху домакинствата е негативен", допълни експертът.

ЯЦБ определи целевото равнище от 2% през 2013 г., по време на първата година от мандата на сегашния гуверньор Харухико Курода. Той многократно е заявявал, че финансовата институция няма да бърза с нормализирането на паричната политика, тъй като всяко ускоряване на инфлацията би било временно.

Заплатите в Япония са останали почти без промяна спрямо издръжката на живот от 90-те и продължават да са един от водещите проблеми за третата по големина икономика в света, който подтиква домакинствата да спестяват, вместо да харчат.

Най-скорошните данни за март показаха, че реалното заплащане е намаляло за пръв път от три месеца, след като инфлацията е изтрила 1,0% на годишна база от ръста им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още