IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Испания остава на 29-годишен връх за втори пореден месец

Основен двигател на растящите цени е поскъпването на храните и горивата

15:14 | 15.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Angel Garcia/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

През ноември инфлацията в Испания се запазва на рекордно високо равнище. За втори пореден месец цените в страната продължават да поддържат най-високото си ниво от 29 години насам, показват последните данни от испанския Национален статистически институт, цитирани от Ройтерс. Ръстът в цените е задвижван основно от поскъпването на храните и горивата.

През миналия месец индексът на потребителските цени е отбелязал ръст от 5,5% на годишна база, което е най-бързият темп на растеж от 1992 г. насам. За сравнение, увеличението в показателя през октомври бе 5,4 на сто.

Първоначалните прогнози, публикувани в края на ноември, бяха за ускоряване на инфлацията до 5,6%. Месечният ръст на показателя е от 0,3%.

Храната и транспортът са поскъпнали със съответно 3,3% и 13,5% на годишна база, казват от института при по-подробен прочит на данните. Поскъпването се дължи на по-високите цени на горивата. През миналия месец инфлацията, без храните и енергията, се е ускорила до 1,7% на годишна база. За сравнение, през октомври отчетеният ръст бе от 1,4%.

Ускоряващата се инфлация заплашва перспективите на страната за растеж. Гуверньорът на испанската централна банка Пабло Ернандес де Кос заяви във вторник, че забързващата се инфлация, проблемите с веригите на доставки и ръстът в броя новозаразени в Европа ще удари испанската икономика и би могло да предизвика лека ревизия в посока надолу в прогнозите за растеж за четвъртото тримесечие и началото на 2022 г.

Междувременно Европейската централна банка (ЕЦБ) продължава да отстоява позицията си, че бързото покачване на цените е временно. Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард заяви по-рано този месец, че инфлацията в еврозоната вече е достигнала своя връх и може скоро да започне да се забавя, като този процес ще продължи и през следващата година

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още