IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Испания се изстреля до близо 30-годишен връх

Основната причина за рязкото повишаване на цените е поскъпването на енергията

11:11 | 28.10.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Инфлацията в Испания се изстреля до най-високото си ниво от почти 3 десетилетия в тревожно развитие за континента, борещ се с растящите цени на енергията, предава Bloomberg.

Темпът на инфлацията е стигнал 5,5% през октомври, което е най-високата му стойност от 1992 г. Т.нар. хармонизиран показател също удари 5,5%, което е доста над медианната прогноза за 4,6% на икономисти в проучване на Bloomberg.

 

 

Данните идват като предупреждение за представителите на Европейската централна банка, които се събират днес във Франкфурт. Докладът подсказва и за това, което предстои за останалата част от региона – четенията за инфлацията в Германия, Франция, Италия и еврозоната трябва да излязат в петък.

Трейдърите повишават залозите си, че ЕЦБ ще увеличи разходите за заеми до края на следващата година.

Засега обаче председателят на ЕЦБ Кристин Лагард и нейните колеги настояват, че текущият скок на цените е до голяма степен преходен, макар че гуверньорът на Испанската централна банка Пабло Ернандес де Кос алармира за обратното.

Ако ускоряването на инфлацията продължи твърде дълго, това може да забави икономическото възстановяване от острото свиване предишната година, каза той миналата седмица. Той обяви още, че централната банка планира да намали значително прогнозите си за растежа за 2021 г. и в по-малка степен за 2022 г.

Испания е особено уязвима към енергийни сътресения, тъй като разчита на вноса на газ, за да произвежда електричество, а енергийните връзки с другите европейски страни са ограничени. За да облекчи удара от растящите сметки за електричество, правителството удвои средствата, предвидени като специална добавка за топлинна енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още