IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Испания се ускори и достигна 33-годишен връх през февруари

Годишното увеличение на потребителската инфлация е достигнало 7,4% през февруари

12:38 | 28.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Инфлацията в Испания се е ускорила през февруари, след като поскъпващата енергия е продължила да тежи на потребителите, съобщи Bloomberg. Така покачването на цените е достигнало ново рекордно равнище.

Потребителските цени са нараснали със 7,4% на годишна база през февруари, което е най-високото ниво от юли 1989 г., съобщи Националният статистически институт на Испания. Така покачването на показателя е достигнало 33-годишен връх. Хармонизираният с Европейския съюз индекс е записал ръст от 7,5% на годишна база, като е надминал всички очаквания на икономистите, анкетирани от Bloomberg. Причина за повишението са били поскъпналите храни, напитки, горива и енергия.

Испания Испания

За сравнение, през януари потребителските цени в Испания нараснаха с 6,1% на годишна база. Тогава ръстът на показателя се забавил спрямо декември, когато той бе на рекордно равнище от 6,5 на сто.

Растящите цени на газа стоят зад инфлацията в една от най-уязвимите към промени в международните цени на енергията европейски страни, която внася по-голямата част от енергията си от чужбина.

Министърът на околната среда и енергетиката на Испания Тереза Рибера заяви миналата седмица, че правителството ще продължи да поддържа данъчната ваканция, за да се помогне на домакинствата, докато цените на енергията са високи. Към момента правителството на страната се е лишило от над 7 млрд. евро данъчни приходи.

Това са вторите данни, които показват как са се движели цените в еврозоната през февруари. Миналата седмица Френската статистическа служба обяви, че потребителските цени във втората по големина икономика в еврозоната са нараснали с 4,1% на годишна база през февруари.

Предстои във вторник да бъде публикувана официалната статистика за Германия и Италия, а в сряда за цялата еврозона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още