IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Испания се забави повече от очакваното

Данните за инфлацията дават надежда, че покачването на цените може да е достигнало своя връх, макар рисковете пред перспективите все още да са устойчиви

11:33 | 28.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Инфлацията в Испания се е забавила повече от очакваното през април, давайки надежда, че скорошното покачване на цените може да е достигнало своя връх, пише Bloomberg.

Хармонизираният с Европейския съюз (ЕС) индекс на потребителските цени се е свил от 9,8% през март до годишно равнище от 8,3% през април. За сравнение - прогнозите бяха за ръст от 9 на сто. Националният индекс е записал повишение от 8,4% за година.

Предстои по-късно през деня Германия също да публикува данните за инфлацията, като очакванията на анализатори, анкетирани от медията, са за резултат от 7,6 на сто. В петък ще стане ясно с колко се е ускорила инфлацията в еврозоната, в т.ч. Италия и Франция.

Рисковете пред перспективите обаче продължават да са устойчиви, след като по-рано тази седмица Кремъл прекъсна газовите доставки към Полша и България, като така увеличи вероятността от последващи прекъсвания в други страни членки на ЕС.

Заместник-гуверньорът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Луис де Гиндос заяви в четвъртък, че "ценовите увеличения в еврозоната вероятно ще останат високи през следващите месеци, основно заради нарасналите разходи за енергия".

Друг доклад в четвъртък показа, че нивото на безработица в Испания неочаквано е нараснало до 13,65% през първото тримесечие на годината, докато безработицата при младежите се е понижила до 30,18% - най-ниското ниво от края на 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още