IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Испания стигна почти 30-годишен връх

Потребителските цени са скочили с 5,6% през ноември

12:29 | 29.11.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Инфлацията в Испания се е ускорила до най-бързия темп от почти три десетилетия през ноември в резултат основно на растящите цени на храните. Това подчертава продължаващите последствия от проблемите с веригите на доставки из Европа, предава Bloomberg.

Потребителските цени са скочили с 5,6% на годишна база, показаха официални данни от понеделник. Това е най-високото им ниво от септември 1992 г.

Основната инфлация, която не включва волатилни елементи като някои храни и енергията, се е ускорила до 1,7%, което е най-бързият ѝ темп от юли 2013 г.

Данните внасят нов елемент в твърденията, че ценовите повишения в еврозоната ще бъдат временни – позиция, която гуверньорът на Испанската централна банка Пабло Ернандес де Кос повтори в понеделник. Той предупреди срещу всякакви преждевременни оттегляния на парични стимули.

Цената на 10-годишните държавни ценни книжа на Испания остана почти без промяна след представянето на данните, а доходността им се повиши с 2 базисни пункта до 0,44%.

Данните за инфлацията в Германия за ноември ще излязат по-късно в понеделник, а тези за Франция, Италия и еврозоната ще бъдат публикувани във вторник.

Членът на изпълнителния съвет на Европейската централна банка Изабел Шнабел заяви в понеделник, че ценовите увеличения в еврозоната ще достигнат своя пик през ноември, преди да се отдръпнат отново до целта от под 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още