IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Италия достигна 6-годишен връх през декември

Основна причина за покачването на цените са поскъпналите преработени храни

13:03 | 17.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Купувачи се разхождат из търговски център в Милано, Италия. <em>Снимка: <em>Alessia Pierdomenico/Bloomberg </em></em></p>

Купувачи се разхождат из търговски център в Милано, Италия. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Инфлацията в Италия продължи да се ускорява и през декември 2021 г. Това стана ясно от публикуваните в понеделник данни от Националния статистически институт на страната. Ускорилата се инфлация през последния месец на 2021 г. сложи края на година, в която продължаващото покачване на цените достигна шестгодишен връх.

Индексът на потребителските цени се е увеличил с 0,4% на месечна база и с 3,9% на годишна база през декември 2021 г. За сравнение през ноември месечното повишение е било в размер на 0,6%, а годишното – 3,7 на сто. Наблюдава се значително ускоряване на инфлацията спрямо началото на годината, като през януари годишното покачване на индекса е било 0,4%, а месечното  - 0,7 на сто.

Италито Италито

Снимка: Istituto Nazionale di Statistica

Окончателните данни на института показват още, че средногодишното увеличение на индекса е било в размер на 1,9% спрямо намаление от 0,2% през първата година на пандемията.

Основната инфлация, изключваща цените на енергията и непреработените храни, се е ускорила с 0,8% на годишна база (спрямо 0,5% повишение през 2020 г.). С изключение на цените на енергията инфлацията се е ускорила до 0,7% за година, което е без промяна спрямо 2020 г.

Главна причина за ръста на показателя на годишна база е покачването на цените на преработените храни, включително алкохолните напитки, с 2% за година спрямо 1,4% годишно повишение през ноември. Непреработените храни са поскъпнали с 3,6% на годишна база (спрямо 1,5% ръст през ноември), трайните стоки с 0,8% (спрямо 0,4% през ноември), а услугите, свързани с развлечението, включително такива за лични грижи и възстановяване, са поскъпнали с 2,3% (спрямо 1,9% ръст през ноември).

Цената на енергийните стоки също се е покачила, макар и с леко забавяне на темпа от 30,7% ръст през ноември до 29,1% през декември.

На месечна база основната инфлация, изключваща цените на енергията и непреработените храни, се е ускорила с 1,5 на сто. С изключение на цените в енергията, инфлацията се е ускорила до 1,6% за месец.

Най-голям принос за ръста на месечна база има поскъпването на непреработените храни с 1,1% и на трайните стоки с 0,6 на сто.

Хармонизираният индекс на потребителските цени се е увеличил с 0,5% на месечна база през декември и с 4,2% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още