IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Италия през март е била по-ниска от обявеното

Хармонизираният индекс на потребителските цени е нараснал с над 6% миналия месец основно заради поскъпналите енергоносители

18:21 | 15.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Francesca Volpi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Francesca Volpi/Bloomberg

Темпът на растеж на инфлацията в Италия през март е бил по-бавен от първоначално обявеното, стана ясно от данните на италианския статистически институт, публикувани в петък.

Хармонизираният с Европейския съюз (ЕС) индекс на потребителските цени е нараснал с 2,4% на месечна база през март, докато годишното покачване е било в размер на 6,8%. За сравнение - първоначалните данни бяха за годишен ръст от 7,0%.

От статистическия институт обясняват, че една от причините за покачването на цените е бил краят на зимните намаления и отстъпки за дрехи и обувки.

Националният индекс на потребителските цени в Италия се е покачил с 1,0% на месечна и с 6,5% на годишна база спрямо обявения резултат от 6,7% годишно увеличение.

Подобно на други европейски страни, сред които Германия и Франция, основен двигател на инфлацията са били енергоносителите, поскъпнали с 50,9% за година през март, спрямо 45,9% увеличение през февруари. Цената на нерегулираните енергийни продукти е нараснала с 36,4% (спрямо 31,3% увеличение през февруари), докато поскъването на регулираните енергийни продукти е било в размер на 94,6%.

Освен това темпът на растеж на цените на храните се е ускорил - обработените храни, включително алкохолът, са станали с близо 4% по-скъпи. За сравнение - увеличението за тази група стоки през февруари е било в размер на 3,1%.

Основната инфлация, извън цените на храните и енергията, е била 1,9% през март.

Данните по-рано през деня показаха, че инфлацията във Франция е достигнала 25-годишен връх през миналия месец. През март хармонизираният с Европейския съюз (ЕС) индекс на потребителските цени във Франция се е увеличил с 1,6% на месечна и с 5,1% на годишна база. Годишното увеличение е било най-голямото от 1997 г., откогато се води статистиката. За сравнение - през февруари месечното увеличение е било в размер на 0,9%, а годишното - на 4,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още