IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Италия също достигна многогодишен връх

Данните за ускореното покачване на цените в още една членка на еврозоната увеличават натиска върху Европейската централна банка

16:26 | 31.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Натискът за реакция върху Европейската централна банка (ЕЦБ) се засилва - данни в четвъртък показаха, че покачването на цените в Италия също е достигнало многогодишен връх през март след руската инвазия в Украйна, която изстреля цената на енергията до рекордни равнища.

Годишната инфлация в Италия се е ускорила до 7% през март, показаха данните на италианската статистическа служба (Istat). Това е бил най-бързият темп на растеж на показателя от 1991 г., пише Bloomberg.

Покачването на цените и продължаващият конфликт в Украйна се отразяват върху икономиката и финансовият министър на страната Даниеле Франко заяви миналата седмица, че се очаква ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) значително да се свие. Европейската комисия прогнозира покачване от 4,1% през 2022 г. на италианската икономика, докато икономистите очакват повишение от 3,3 на сто.

Правителството на европейската страна вече е похарчило над 16 млрд. евро с цел омекотяване на ефекта от поскъпващата енергия върху домакинствата и компаниите.

На фона на голямата си зависимост от газ и на ниската защита на потребителите, Италия ще е най-силно ударената голяма икономика в еврозоната, ако доставките на енергоносители продължат да бъдат несигурни, а цените останат високи до края на годината, според Bloomberg Economics.

Към момента италианската инфлация е на по-ниско ниво от тази в Германия, която достигна 7,6% през март, и в Испания, която доближи 10%.

Въпреки че данните за цялата еврозона предстои да бъдат публикувани в петък, статистиката до момента вече увеличава натиска върху ЕЦБ за действие. Представителите на регулатора обаче продължават да поддържат вижданията си, че инфлацията ще се забави.

По-рано през деня главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн заяви, че има голяма вероятност инфлацията в еврозоната да се стабилизира на равнище около 2%, но банката трябва да има готовност да промени курса си, ако перспективите се влошат заради войната в Украйна.

„Също така е правдоподобно средносрочната инфлация да не се върне към равновесието отпреди пандемията, но в зависимост от подходящо калибрираната парична политика (показателят) по-скоро може да се стабилизира около целта на ЕЦБ от 2%“, коментира Лейн.

Трябва да сме напълно подготвени подходящо да променим параметрите на паричната политика, ако шокът от поскъпването на енергията и войната в Украйна доведат до значително влошаване на макроикономическите перспективи", предупреди икономистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още