IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Канада продължи да отбелязва рекордни равнища през март

Данните, надминали медианните прогнози на икономистите, увеличават вероятността от второ голямо лихвено повишение от централната банка на Канада

21:15 | 20.04.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Темпът на ускоряване на инфлацията в Канада задмина медианните прогнози на икономистите и достигна нов над 30-годишен връх през март, показват данните на канадската статистическа служба, цитирани от Bloomberg.

Годишната потребителска инфлация в страната е достигнала 6,7% през март спрямо нивото си от 5,7% през февруари. Това е било най-високото равнище от януари 1991 г. и надминава медианните прогнози на икономистите, анкетирани от медията, за резултат от 6,1 на сто.

Канада Канада

Официалната статистика показа, че инфлационният натиск е по-силен, отколкото централната банка на страната изчисли миналата седмица. Така се увеличава и натискът върху канадския регулатор, начело с гуверньора Тиф Маклем, за намаляване на стимулите за прегряващата икономика.

Инвеститорите смятат, че има голяма възможност от второ лихвено увеличение в размер на 50 базисни пункта (б.п.) на следващото заседание на банката. Миналата седмица финансовата институция повиши лихвите с 50 б.п., което бе най-голямото увеличение от две десетилетия насам, надминавайки очакванията на икономистите, като регулаторът предупреди, че може да има последващи покачвания при необходимост.

"Днешните изненадващи данни за инфлацията значително увеличават вероятността от още едно увеличение от 50 б.п. през юни", каза Джош Най, икономист в Royal Bank of Canada.

Покачването на цените на стоките е било в размер на 9,2% през март, отбелязвайки най-високото си ниво от 1982 г. Инфлацията при услугите е достигнала 4,3%, също многогодишен връх от 2003 г. насам.

Маклем и другите централните банкери прогнозираха, че инфлацията ще се забави до средно 4,5% в последното тримесечие на годината. През първите три месеца показателят е бил средно 5,8 на сто спрямо прогнозите на централната банка за 5,6 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
potentielle_energie
преди 1 година
Днес стоейки пред червения етикет разбрах ,че Кауфланд е по-голям от хляба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още