IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Китай с най-слаб ръст от ноември 2009 г.

Индексът на потребителските цени се повишава само с 1,4% на годишна база и отстъпва с 0,2% на месечна

09:34 | 10.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Инфлацията в Китай с най-слаб ръст от ноември 2009 г.

Инфлацията в Китай се забавя още през ноември – още един факт, който допълва опасенията за охлаждане на активността във втората по големина икономика в света, пише CNBC.

Индексът на потребителските цени се повишава с 1,4% на годишна база – най-бавното темпо от ноември 2009 г. насам. Цифрата е под прогнозите на анкетираните от Ройтерс анализатори за ръст от 1,6% и под октомврийските 1,6 на сто.

На месечна база индексът на потребителските цени спада с 0,2 на сто. Експертите прогнозираха, че през ноември инфлацията ще остане без промяна, след като през октомври показателят също не помръдна.

„Данните оправдават очакването на всички за забавяне“, коментира управляващият директор в Z-Ben Advisor Питър Алекзандър. „Преди няколко години всички говореха за това как Китай трябва да ребалансира икономиката си. А именно това е процесът, който се случва. Той ще доведе до бавен растеж, но, да се надяваме, до по-качествен растеж. Това, което виждаме в момента, не е обезпокояващо.“

Според анализаторите на Capital Economics опасенията за дефлация са надценени. Забавянето на ръста на инфлацията се обуславя от спадащите цени на суровините в глобален план, а това трябва да се отрази положително на фирмите и домакинствата.

Индексът на цените на производител се понижава за 33-и пореден месец през ноември. Показателят е надолу с 2,7 на сто на годишна база при прогнози за спад от 2,4% и -2,2%, отчетени през октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още