IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Китай се е ускорила през юли на фона на наводненията и COVID-19

От своя страна дефлацията на цените на производител е намаляла

11:02 | 10.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg L.P.</p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Инфлацията на потребителските цени в Китай се е ускорила, а дефлацията на цените на производител е намаляла през юли, докато икономиката на страна се възстановява от коронавирусната криза на фона на смущенията от регионалните наводнения.

Индексът на потребителските цени се е повишил с 2,7% на годишна база през миналия месец, информира Bloomberg, позовавайки се на данни от Националното статистическо бюро на Китай, публикувани в понеделник.

Индексът на цените на производител е регистрирал спад с 2,4% спрямо година по-рано в сравнение с 3-процентово понижение през юни, показват още данните. к к

Цените на храните са нараснали през юли, отчасти поради щетите и прекъсванията в транспорта, причинени от наводненията в централен и южен Китай. Цените на свинско месо, ключов елемент в кошницата на потребителските цени, са се повишили с 85,7% на годишна база и с 10,3% на месечна.

Базовият индекс, който изключва волатилните цени на храните и енергията, е нараснал с 0,5% на годишна база през юли в сравнение с ръст от 0,9% през юни. Това е най-слабото повишение от 2010 г. насам.

Кредитният бум „не успя да засили базовата инфлация“, тъй като цените на повечето услуги намаляват поради продължаващите антивирусни мерки в цялата страна, заяви Син Джаопен, икономист в Australia and New Zealand Banking Group Ltd.

„Умереният ръст на базовата инфлация се дължи главно на цените на туристическите пакети - обикновено наблюдаваме увеличение на цените през юли поради празничния сезон, а сега е регистриран спад от 1,5% спрямо предходния месец“, казва Мишел Лам, икономист в Societe Generale в Хонконг. „Умереността отразява по-широката слабост в сектора на потребителските услуги, която се възстановява постепенно, но слабо поради COVID-19“, коментира икономистът.

От друга страна забавянето на дефлацията в цените на производител, главно поради по-високите цени на суровините и промишлените продукти, е по-добра новина за печалбите на корпорациите и способността на компаниите да разширяват инвестициите си.

Китайската икономика продължава постепенното си възстановяване през втората половина на годината, водена от възобновяването на производството и търсенето. Продължаването на този процес зависи отчасти от това колко бързо търсенето може да настигне производството и как Китай се справя с несигурността, включително с напрежението със САЩ и новите вирусни огнища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:30 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още