Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Инфлацията в Китай се е ускорила през юли на фона на наводненията и COVID-19

От своя страна дефлацията на цените на производител е намаляла

Инфлацията в Китай се е ускорила през юли на фона на наводненията и COVID-19

Снимка: Bloomberg L.P.

Инфлацията на потребителските цени в Китай се е ускорила, а дефлацията на цените на производител е намаляла през юли, докато икономиката на страна се възстановява от коронавирусната криза на фона на смущенията от регионалните наводнения.

Индексът на потребителските цени се е повишил с 2,7% на годишна база през миналия месец, информира Bloomberg, позовавайки се на данни от Националното статистическо бюро на Китай, публикувани в понеделник.

Индексът на цените на производител е регистрирал спад с 2,4% спрямо година по-рано в сравнение с 3-процентово понижение през юни, показват още данните.

Цените на храните са нараснали през юли, отчасти поради щетите и прекъсванията в транспорта, причинени от наводненията в централен и южен Китай. Цените на свинско месо, ключов елемент в кошницата на потребителските цени, са се повишили с 85,7% на годишна база и с 10,3% на месечна.

Базовият индекс, който изключва волатилните цени на храните и енергията, е нараснал с 0,5% на годишна база през юли в сравнение с ръст от 0,9% през юни. Това е най-слабото повишение от 2010 г. насам.

Кредитният бум „не успя да засили базовата инфлация“, тъй като цените на повечето услуги намаляват поради продължаващите антивирусни мерки в цялата страна, заяви Син Джаопен, икономист в Australia and New Zealand Banking Group Ltd.

Още по темата

„Умереният ръст на базовата инфлация се дължи главно на цените на туристическите пакети - обикновено наблюдаваме увеличение на цените през юли поради празничния сезон, а сега е регистриран спад от 1,5% спрямо предходния месец“, казва Мишел Лам, икономист в Societe Generale в Хонконг. „Умереността отразява по-широката слабост в сектора на потребителските услуги, която се възстановява постепенно, но слабо поради COVID-19“, коментира икономистът.

От друга страна забавянето на дефлацията в цените на производител, главно поради по-високите цени на суровините и промишлените продукти, е по-добра новина за печалбите на корпорациите и способността на компаниите да разширяват инвестициите си.

Китайската икономика продължава постепенното си възстановяване през втората половина на годината, водена от възобновяването на производството и търсенето. Продължаването на този процес зависи отчасти от това колко бързо търсенето може да настигне производството и как Китай се справя с несигурността, включително с напрежението със САЩ и новите вирусни огнища.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Допълнителният кеш в еврозоната може да премине 3 трлн. евро за първи път