IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Китай се ускорява на годишна база през юни

На месечна база обаче индексите на потребителските и на производствените цени показват понижение

10:55 | 10.07.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Данните за инфлацията в Китай за юни на годишна база, представени в понеделник, задоволиха очакванията на анализаторите, съобщава CNBC.

Данните се следят внимателно от инвеститорите, тъй като те показват силата на китайската икономика.

Индексът на потребителските цени в Китай се е повишил с 1,5% на годишна база през юни, съобщи Националната статистическа служба.

Индексът на производствените цени пък е нараснал с 5,5% спрямо същия период на миналата година, съобщи службата. Данните и за двата индекса съвпадат с прогнозите на анализатори, анкетирани от Ройтерс.

На месечна база обаче и двата индекса са спаднали с по 0,2% спрямо май, съобщава службата.

„Този път възстановяването на инерцията в Китай се дължи основно на възстановяването на инфлацията, свързана с индекса на производствените цени“, казва Бети Уан, старши икономист на ANZ.

Банката очаква инфлацията при производствените цени да достигне умерени нива през следващите месеци. Според ANZ инерцията в растежа при Китай също леко ще се забави през втората половина на годината спрямо по-доброто от очакванията първо полугодие в резултат на държавните усилия за намаляване на финансовата задлъжнялост.

Силните инфраструктурни инвестиции през първите пет месеца на годината обаче ще помогнат на Китай да постигне целевия си ръст от 6,5% за 2017 г., добавя Уан.

Въпреки широко разпространените опасения около международната търговия Уан казва, че Китай се изправя пред по-големи икономически рискове на вътрешно ниво.

Властите в Пекин имат за цел постигане на потребителска инфлация от 3% тази година – без промяна спрямо 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още