IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Китай се забавя през септември

Потребителските цени се повишават с 1,6% на месечна база, а очакванията бяха за ръст от 1,8%

09:45 | 14.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Данните допълнително увеличават притесненията за цялостното състояние на&nbsp; китайската икономика. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Данните допълнително увеличават притесненията за цялостното състояние на  китайската икономика. Снимка: Архив Ройтерс

Потребителските цени в Китай се повишават с 1,6% на месечна база през септември, показват данните на китайската национална статистическа служба, цитирана от WBPonline.

Темповете на ръст на потребителските страни в страната се забавят - през август беше отчетено увеличение от 2%. Очакванията на анализаторите бяха за ръст на потребителските цени от 1,8%.

Данните допълнително увеличават притесненията за цялостното състояние на втората по големина световна икономика. Премиерът на Китай Ли Къцян заяви, че рисковете от дефлация отварят възможности за повече облекчения.

Цените на нехранителните стоки през септември са се повишили с 1% спрямо същия месец миналата година. Най-голям е ръстът при храните (2,7%), следван от този при услугите (2,1%). 

Консултантската компания Capital Economics, базирана в Лондон, очаква цените както на храните, така и на нехранителните стоки да се увеличат през идните месеци. „Сезонният спад в цените на плодовете и зеленчуците вероятно временно дърпа потребителските цени надолу през септември. Като цяло изглежда, че основните фактори, които ще пратят инфлацията нагоре, започват да се стабилизират“, казва икономистът Чан Лю от Capital Economics.

Някои анализатори се опасяват, че скоро Китай може да отчете дефлация, ако не се въведат правилните политики. Тези притеснения са подкрепени от спада на производствените цени през септември – 5,9% на годишна база, което е 43-ия пореден месец на дефлация. През август понижението също беше 5,9%.

Според Лю това се дължи по-скоро на по-ниските разходи за вноса, които от своя страна намаляват и разходите в индустриалното производство, а не толкова на слабо търсене.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:43 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още