Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Инфлацията в САЩ леко се забавя

Индексът на потребителските цени се е увеличил с 0,2% миналия месец след подобен ръст през юли

Инфлацията в САЩ леко се забавя

Снимка: Архив Ройтерс

Потребителските цени в САЩ са се увеличили с по-малко от очакваното през август, след като поскъпването на бензина и наемите е било засенчено от по-ниски цени за здравна грижа и дрехи. В същото време базисният инфлационен натиск явно отслабва, предава Ройтерс.

Министерството на труда съобщи в четвъртък, че индексът на потребителските цени се е увеличил с 0,2% миналия месец след подобен ръст през юли. През 12-е месеца до края на август инфлацията се е ускорила с 2,7%, забавяйки се от темпа от 2,9% през юли.

Без волатилните цени на храните и енергията индексът бележи увеличение от 0,1%. Т.нар. базисният индекс се бе вдигал с 0,2% три поредни месеца преди това. За 12-е месеца до края на август базисната инфлация се е ускорила с 2,2% след 2,4% през юли.

Икономистите анкетирани от Ройтерс прогнозираха индексът да запише ръст от 0,3%, а базисната инфлация да се ускори с 0,2% през август.

Въпреки лекото забавяне в ръста на цените миналия месец инфлационният натиск стабилно се засилва в резултат на затягащия се пазар на труда и силния икономически растеж.

Федералният резерв следи различна мярка за инфлация – индексът на потребителските разходи за лично потребление, изключващ храните и енергията – за решенията си по паричната политика. Базисният индекс се е увеличил с 2,0% през юли, удряйки целта на банката за трети път тази година.

Очаква се Фед да увеличи лихвените проценти на срещата си на 25-26 септември. Това ще бъде третото повишение за тази година.

По статията работи: Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Двама представители на Фед: Готови сме за агресивно намаляване на лихвите