Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Инфлацията в САЩ намаля до 2,1%

Oсновният индекс на потребителските цени обаче се увеличава с 1,8% в сравнение с година по-рано

Инфлацията в САЩ намаля до 2,1%

Снимка: Архив Ройтерс

Потребителските цени в САЩ нарастват с 2,1% на годишна база през декември 2017 г., като спрямо месец по-рано се отчита намаляване на инфлацията от 2,2%, съобщава tradingeconomics.com. Данните се оказаха по-ниски от очакванията за задържане на нивата от ноември най-вече заради забавяне в ръста на цените на горивата.

На годишна база цените на горивата нарастват леко до увеличение от 6,9%. Минимално поскъпване отчитат и транспортните услуги. По-бързо пък растат цените на електроенергията и услугите, свързани с газифициране. Ако се изключат храните и енергията, основният индекс на потребителските цени се увеличава с 1,8% в сравнение с година по-рано. 

Още по темата

„Данните са в съответствие с вижданията на Федералния резерв по отношение на инфлацията, като напълно отговорят и на една икономика, работеща при пълна заетост“, коментира пред Bloomberg Луис Александър, главен икономист в Nomura Securities International.

На месечна база потребителските цени отбелязват минимално покачване от 0,1%, като се отчита забавяне спрямо ноември, когато повишение беше с 0,4%.

В същото време продажбите на дребно в САЩ нарастват с 0,4% през последния месец на миналата година, което напълно съвпада с пазарните очаквания. Най-голям е ръстът на продажбите през декември спрямо месец по-рано в магазините за градинарство и строителни материали – 1,2%, дилърите на моторни превозни средства и части за автомобили – 0,2%, магазините за мебели – 0,6%.

За цялата минала година продажбите са се увеличили с 4,2% в сравнение с 3,2% през 2016 г.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Бойчо Попов
Още по темата: Новини икономика на САЩ

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Заетостта във Великобритания достигна рекордно високо ниво