Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Инфлацията в САЩ остана без промяна през ноември

Без волатилните компоненти на храните и енергията, инфлацията се е ускорила с 0,2%

Инфлацията в САЩ остана без промяна през ноември

Снимка: Архив Ройтерс

Потребителските цени в САЩ са останали без промяна през ноември, основно заради острия спад в цените на горивата. Базисният инфлационен натиск обаче остава силен на фона на нарастващите разходи за наеми и здравеопазване, предава Ройтерс.

Министерството на труда заяви в сряда, че индексът на потребителските цени за ноември е останал без промяна след ръст от 0,3% през октомври. Това е най-слабото четене от осем месеца.

За 12-те месеца до края на ноември индексът се е повишил с 2,2%, забавяйки се спрямо данните към края на октомври за ръст от 2,5%.

Без волатилните компоненти на храните и енергията, инфлацията се е ускорила с 0,2%, което съвпада с темпа от октомври. През 12-е месеца до края на ноември т.нар. базисната инфлация се е забързала с 2,2% след 2,1% през октомври.

Икономистите, анкетирани от Ройтерс, също прогнозираха инфлацията да остане без промяна, а базисната инфлация да се ускори с 0,2%.

Макар че базисните цени остават стабилни, перспективите пред инфлацията са благоприятни на фона на поевтиняващия петрол и сигналите за забавящ се икономически растеж както в САЩ, така и извън страната. Според данни от вторник производствените цени са се увеличили с 0,1% през ноември след ръст от 0,6% през октомври.

Предпочитаната мярка за инфлацията на Федералния резерв – базисният ценови индекс на разходите за лично потребление, изключващ храните и енергията – се е повишил с 1,8% на годишна база през октомври, което е най-слабият му ръст от февруари насам. Миналия месец увеличението бе от 1,9%. Той удари целта на централната банка от 2% през март за пръв път от април 2012 г.

Очаква се Фед да вдигне лихвените проценти за четвърти път тази година следващата сряда.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Инфлацията в еврозоната се ускорява леко през юни