IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в САЩ отчете най-големия си ръст от 8 месеца

Продажбите на дребно пък са се повишили с 1,6 процента през септември

16:35 | 13.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Потребителските цени в САЩ през септември са се повишили с 0,5 на сто - най-голямото покачване от осем месеца.

Резултатът е отражение на ново силно поскъпване на енергията като последица от урагана Харви, който затвори рафинериите по крайбрежието на Мексиканския залив и тласна силно нагоре цените на бензина в страната, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Министерството на труда уточни, че септемврийското покачване на внимателно следния индекс на потребителските цени е най-голямото на месечна основа след растежа от 0,6 на сто през януари. През август месечната инфлация бе 0,4 на сто.

На годишна основа през септември цените на потребителските стоки са нараснали с 2,2 на сто след 1,9 на сто през август, посочва Ройтерс.

Миналия месец цените на енергията в САЩ са скочили с 6,1 процента, водени от бензина, който е поскъпнал с цели 13,1 процента. Според анализатори влиянието на урагана ще бъде временно.

Основната инфлация, изключваща променливите категории на храните и енергията, е само 0,1 на сто за септември.

Друга статистика, оповестена днес от министерството на търговията на САЩ и цитирана от АП и Ройтерс, сочи, че миналия месец американците са увеличи харченето в магазините за търговия на дребно с най-силен темп от две години и половина.

Това се дължи на засилените продажби на автомобили, след като се наложи жителите на районите, засегнати от ураганите, да подменят унищожените си коли. Стихиите оказаха влияние и на търсенето на строителни материали.

Продажбите на дребно са се повишили с 1,6 процента през септември, след като през август се свиха с 0,1 на сто. При автомобилите се наблюдава скок от 3,6 процента - най-голям от март 2015 година. Продажбите на бензин бележат растеж от 5,8 процента - най-висок от четири години и половина, вероятно поради ценовия скок след ураганите Харви и Ирма.

Без отчитане на автомобилите и бензина, които са силно променливи категории, продажбите отбелязват увеличение от 0,5 на сто спрямо едва 0,1 на сто през август.

Потребителите са оптимисти за икономиката, безработицата достигна 16-годишен минимум, а заплатите вървят нагоре през последните месеци. Това би следвало да стимулира разходите през идните месеци, отбелязва АП.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още