IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в САЩ продължава да се ускорява и през септември

Забързването на ценовия растеж през последния месец отразява и по-високите разходи за храна и подслон

16:49 | 13.10.21 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Цените, плащани от американските потребители, са се повишили през септември с повече от прогнозираното, възобновявайки по-бързия темп на растеж и подчертавайки продължителността на инфлационния натиск в икономиката, предава Bloomberg.

Индексът на потребителските цени се е повишил с 0,4% спрямо август, показват данни на министерството на труда от сряда. Спрямо година по-рано индексът бележи растеж от 5,4%, което се равнява на най-големия годишен ръст от 2008 г. насам. Без волатилните хранителни продукти и енергията т.нар. основна инфлация се е ускорила до 0,2% на месечна база.

Медианната оценка в проучване сред икономисти на Bloomberg бе за месечно ускорение от 0,3% на общия индекс и от 0,2% на основната инфлация.

infl infl

Комбинация от безпрецедентни предизвикателства пред доставките, недостиг на материали, високи цени на суровини и растящи заплати увеличиха силно разходите за производителите. Много от тях прехвърлиха част от тези разходи на потребителите, което доведе до по-устойчива инфлация, отколкото много икономисти – включително от Федералния резерв – първоначално очакваха.

Ускоряването на ценовия растеж през последния месец отразява и по-високите разходи за храна и подслон. В същото време показателите за използваните коли и камиони, дрехи и самолетни билети намаляват.

Разходи за подслон

По-високите цени на жилищата сега започват да се прокрадват в данните. Наемите на основните жилища са се увеличили с 0,5% на годишна база - най-резкият скок от 2001 г., а показател за еквивалентния наем за собствениците на жилища бележи най-голямото си увеличение от пет години. Разходите за подслон, които се смятат за по-структурен компонент на инфлацията и формират около една трета от общия индекс, може да окажат по-дълготрайна подкрепа.

Докладът вероятно ще засили склонността на Фед скоро да започне ограничаване на покупките на активи особено след като няма сигнали предизвикателствата във веригата на доставки, натежали върху бизнесите, скоро да отслабнат. Протоколът от последното заседание на Федералната комисия по отворения пазар, който трябва да излезе по-късно в сряда, ще осигури допълнително информация за позициите на централните банкери към целите в заетостта и инфлацията.

Проучване на Фед на Ню Йорк от вторник показа, че очакванията на потребителите в САЩ за инфлацията продължават да се повишават през септември, като едногодишните и тригодишните очаквания са достигнали рекордни нива.

Американските потребители отчитат и по-високи цени на нови автомобили, мебели и стоки за дома, които са се увеличили с рекордните 1,3%, показа още докладът. Гледайки напред, по-високите цени на енергията вероятно ще засегнат още заплатите на работниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:08 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 2 години
Скоро парите ще ти трябват защото банките РЯЗКО ще дръпнат ръчката и после ще ти трябва кеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
О, като гледам какъв тюрлюгювеч бъркат ФЕД, а и не само те де, ще го подобрят това постижение, и ще го надградят даже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
das
преди 2 години
Вече се усеща каква зима предстои, не само в щатите, а и тук, а и навсякъде по света. В населението и банките има камари с пари, които се вижда че нямат покритие, сега е времето за пазар и запасяване, докато парите още не са се обезценили съвсем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Setver
преди 2 години
Браво, добро постижение е 5.4% инфлация, но лошото е че това е само временна и преходна инфлация. Доставковите вериги явно са помогнали за доброто постижение, важно е да съумеем да запази постижението за инфлацията колкото се може по-дълго и да го подобрим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още