Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Инфлацията в САЩ се охлажда през август

Потребителските цени са отбелязали най-слабото си месечно повишение от седем месеца насам

Инфлацията в САЩ се охлажда през август

Снимка: Bloomberg LP

Цените, които американските потребители плащат, са нараснали през август по-слабо от очакванията, прекъсвайки поредица от силни ръстове, предава Bloomberg. Това е показател, че част от натиска към ускоряване на инфлацията започва да отслабва, отбелязва агенцията.

Индексът на потребителските цени (Consumer Price Index, CPI) е нараснал с 0,3% спрямо юли – най-малкия ръст от седем месеца насам, сочат данни на министерството на труда. Спрямо година по-рано CPI е нараснал с 5,3%.

След изключването на волатилните компоненти храни и енергия т. нар. основна инфлация се е покачила с 0,1% спрямо предходния месец – най-малкия ръст от февруари насам и отражение на спада на цените на използваните автомобили, самолетните билети и автомобилните застраховки.

Икономисти, участвали в допитване на Bloomberg, очакваха ръст от 0,4% на общия индекс спрямо предходния месец и с 5,3% на годишна база.

След съобщението американските държавни ценни книжа ограничиха спадовете си, а доларът поевтиня.

Заради растящите разходи в резултат на недостига на материали, проблемите с транспорта и затрудненията с наемането на служители компаниите повишават цените на потребителските стоки и услуги. Макар че ръстовете на цените, свързани с повторното отваряне на икономиката, започват да отслабват, затегнатите вериги на доставка може да се запазят и през 2022 г. и да поддържат инфлацията висока.

Допитване на Федералния резерв в Ню Йорк от понеделник показа, че потребителите очакват инфлация от 4% през идните три години, най-високото ниво от средата на 2013 г. насам.

Индексът на потребителските цени е публикуван преди заседанието следващата седмица на Федералната комисия по отворените пазари, на която ръководителите на американската централна банка ще обсъдят как и кога да започнат да намаляват покупките на активи. Председателят Джером Пауъл заяви миналия месец, че централната банка може да започне да намалява месечните покупки на облигации тази година, но не посочи кога конкретно ще се случи това.

Още по темата
Данните потвърждават до известна степен мнението на ръководители на Фед и на администрацията на президента Джо Байдън, че високата инфлация ще се окаже временна. Докладът може да притъпи и критиките на републиканците, че икономическите стимули на Байдън предизвикват ускорение на инфлацията, в момент, когато той търси одобрение на дългосрочния си пакет от данъчни мерки и разходи на стойност 3,5 трлн. долара, който е критикуван и от някои умерени демократи.

Недостигът на части, който повишава производствените разходи, ограничава производството. Миналата седмица Toyota Motor и 3M понижиха очакванията си за производството на автомобили заради недостига на полупроводници, а Nestle съобщи, че повишава още повече цените на фона на растящите разходи за суровини и транспорт.

В същото време ураганът „Айда“ спря дейността на рафинериите и нефтохимическите заводи на юг, като задълбочи още повече проблемите пред снабдителните вериги и вероятно също ще подложи цените на натиск.

Данните на министерството на труда сочат, че цените на самолетните билети са намалели с 9,1% през август, на използваните коли – с 1,5%, а разходите за застраховка на автомобили – с 2,8%.

Цените на нощувките в хотелите и на автомобилите под наем също са спаднали, което е признак за забавяне на търсенето в резултат на по-заразния делта вариант на коронавируса, водещ до намаляване на цените в сектори с голям брой контакти, които са най-засегнати от пандемията.

Същевременно цените на наемите на жилища са нараснали с 0,3% - най-големия месечен ръст от март 2020 г. насам.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Още един гуверньор призова ЕЦБ да запази гъвкавостта си след COVID стимулите