IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в САЩ се ускори с 0,1% през май

Резултатът съвпада с предварителните очаквания на анализаторите

16:36 | 25.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Инфлацията в САЩ се ускори с 0,1% през май

Данните за домакинските разходи в САЩ оправдаха очакванията на пазара, сигнализирайки, че икономиката все още се бори да се възстанови от слабото първо тримесечие въпреки повечето работни места и по-ниските цени на бензина.

Базисният индекс за разходите за лична консумация – основният измерител, разглеждан от Федералния резерв по отношение на инфлацията, нарасна с 0,1% през май, показват последните данни на Министерството на търговията. Резултатът съвпадна с пазарните очаквания, предава WBP Online. 

Измерителят отчита потребителските разходи, като не се включват храните и енергията. Данните са сезонно изгладени.

Измерен на годишна база, базисният индекс за разходите за лична консумация се повиши с 1,2%, също в унисон с очакванията.

Този показател е ключов за централните банкери от Федералния резерв, които биха искали да видят равнище от над 2% на годишна база в средносрочен план. За последен път подобно ниво бе отчетено преди повече от три години.

В същото време разходите на потребителите се увеличиха с 0,2% през май, като и тук резултатът съвпадна с предварителните прогнози.

Междувременно броят на американците, подали молби за помощи при безработица, се повиши през изминалата седмица в сравнение с предходния период от седем дни. Първоначалните молби за помощи за безработни в цялата страна отчетоха ниво от 271 хил. през седмицата, приключила на 20 юни, според данните на Министерството на труда. Резултатът за предходния период от седем дни пък бе ревизиран до 268 хил.

Това бе 16-ата поредна седмицата, в която резултатът остана под прага от 300 хил., което обикновено се свързва с укрепване на трудовия пазар.

Анализаторите очакваха индикаторът да нарасне до 273 хил. през седмицата.

Що се отнася до aмериканците, които вече получават държавна подкрепа, попадащи в категорията на т.нар. "Продължаващи молби", цифрата за приключилата на 6 юни седмица достигна 2,2247 млн. в сравнение с ревизираните 2,225 млн. седмица по-рано.

Икономиcтите прогнозираха лек спад до 2,218 млн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още