IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в САЩ се ускорява през август

Потребителските цени нарастват с 0,2% на месечна база на фона на прогнози за 0,1% инфлация

17:39 | 16.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Инфлацията в САЩ расте над очакванията през август заради по-високите цени в жилищния сектор и в сферата на здравеопазването, съобщи Bloomberg TV Bulgaria. По-високата от очакваната стойност е сигнал, че нарастването на цените в най-голяма световна икономика се приближава към целевото ниво от 2%, заложено от Федералния резерв.

Потребителските цени нарастват с 0,2% на месечна база на фона на прогнози за 0,1% инфлация. През юли на месечна база инфлацията в САЩ беше нулева.

На годишна база изменението през август е по-сериозно в положителна насока, като достига 1,1% при очакван ръст от 1%.

Стабилизиращите се цени на енергията, понижаващото се влияние на силния долар и ръстът в заплатите помагат за ускоряването на инфлацията.

Данните за инфлацията идват в много важен момент – по-малко от седмица преди следващото решение на Федералния резерв за паричната политика, което предстои на 21 септември. И докато повечето анализатори и икономисти очакват Федералният резерв да остави лихвените проценти непроменени, повишаващата се инфлация представлява довод за за затягане на паричната политика.

„Повишението в инфлацията идва главно от разходите за наеми и медицински услуги. Извън тези две категории няма сериозна промяна в динамиката на потребителските цени“, коментира Ръсел Прайс, старши икономист в Ameriprise Financial.

 


source: tradingeconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още