IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в САЩ се ускорява през юни с най-бързия темп от 2008 г.

Индексът на потребителските цени е скочил с 0,9% през юни и с 5,4% спрямо същия месец на миналата година

17:15 | 13.07.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Цените, плащани от американските потребители, се покачиха през юни с най-бързия темп от 2008 г. насам, надминавайки всички прогнози и показвайки, че по-високите разходи, свързани с възстановяването на икономиката, продължават да подхранват инфлационния натиск, съобщава Bloomberg.

Индексът на потребителските цени (ИПЦ) е скочил с 0,9% през юни и с 5,4% спрямо същия месец на миналата година, показват данните на Министерството на труда, публикувани във вторник. С изключение на волатилните компоненти като храни и енергия, така нареченият основен ИПЦ също се е повишил с 0,9%. Основната инфлация е нараснала с 4,5% спрямо юни 2020 г., което е най-големият годишен ръст от ноември 1991 г.

инфлация инфлация

Използването на превозни средства генерира една трета от ръста на индекса миналия месец, Увеличението на потребителските цени през юни до голяма степен се дължи и на възстановяването на цените в сектори, подкрепени от  отварянето на икономиката като хотели, коли под наем, облекло и самолетни билети.

Очакванията, че тези увеличения ще се нормализират, помагат да се обясни виждането на Федералния резерв, че инфлацията е преходна.

„Фед ни казва, че инфлацията е преходна, но увеличенията са все по-големи и за все по-дълго. Сега имаме месечно увеличение, което е около два пъти повече от очакваното“, коментира Джон Райдинг, главен икономически съветник в Brean Capital по телевизия Bloomberg.

Медианните прогнози в проучване на икономисти от Bloomberg сочеха ръст от 0,5% за общия ИПЦ спрямо предходния месец и 4,9% на годишна база. Доходността по 10-годишните американски облигации се понижава до 1,356% след публикуването на данните, а индексът на щатския долар се повиши с 0,38% до 92,6 пункта малко преди 17 часа българско време.

Годишните данни показват огромни ръстове през последните месеци отчасти поради така наречените базови ефекти, тъй като потребителските цени се понижиха от март до май миналата година по време на блокадите заради пандемията. Въпреки че се очаква годишната инфлация да достигне своя връх, все още не е ясно с какъв темп ще се случва това през следващите месеци.

Покачващите се разходи на домакинствата за стоки, подхранвани отчасти от правителствените стимули, накараха бизнеса да изпълнява поръчки, докато се сблъсква с недостиг на материали и работна ръка. Това допринася за по-високи разходи, които често се отразяват на потребителските цени.

Междувременно премахването на ограниченията повишава търсенето на услуги като пътувания и транспорт, което допринася за инфлационния натиск.

Цените, платени за нови и употребявани превозни средства, са се повишили с рекорден темп в сравнение с месец по-рано. Въпреки това тези категории съставляват по-малко от 4% от общия индекс на потребителските цени.

Разходите за храна извън дома скочиха с 0,7% на месечна база, което е най-големият ръст от 1981 г. насам.

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви, че неотдавнашните повишения на цените са резултат от преходни ефекти от възобновяването, въпреки че напоследък призна възможността за по-дългосрочен инфлационен натиск.

Икономистите наблюдават дали ценовият натиск обхваща категории, различни от тези, които бяха подкрепени от отварянето на икономиката след пандемията.

Разходите за подслон, които представляват една трета от общия индекс, нараснаха с 0,5% през миналия месец, което е най-бързият темп на растеж от октомври 2005 г. Ръстът се дължи на скока със 7,9% в хотелиерския бизнес.

Данните от Националната федерация за независим бизнес показват, че 47% от собствениците на малък бизнес, което е най-големият дял от 1981 г., отчитат по-високи продажни цени през юни.

Потребителите също очакват по-високи цени в краткосрочен план. Средните очаквания за инфлацията през следващата година се увеличиха до 4,8% през юни, според проучването на потребителските очаквания на Федералния резерв в Ню Йорк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
terziеv
преди 2 години
Баси изненадата! Пък аз чаках японски сценарий.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
1.35% лихва по 10 годините държавни заеми на САЩ , при инфлация от 5%-ето защо на правителството не му пука особено за дълговете.При такива цифри, за 10 години реално правителството ще върне на купувачите на десетгодишни държавни облигации с близо една трета по-малко отколкото е заело.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още