IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в САЩ се ускорява с по-умерен темп през юли

Индексът на потребителските цени се е увеличил с 0,5% в сравнение с юни и с 5,4% в сравнение с преди година

18:02 | 11.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Цените, плащани от американските потребители, се покачиха през юли с по-умерени темпове, които останаха малко под пазарните очаквания, съобщи Bloomberg.

Индексът на потребителските цени се е увеличил с 0,5% в сравнение с юни и с 5,4% в сравнение с преди година, според данните на Министерството на труда, публикувани в сряда. Като изключим волатилните хранителни и енергийни компоненти, основният индекс на потребителските цени нарасна с 0,3% спрямо предходния месец и с 4,3% от юли 2020 г.

сащ сащ

Цените на храната, енергията, имотите и новите превозни средства допринесоха за повишенията през юли. Разходите за самолетни билети и автомобилни застраховки са намалели.

Изправени пред ограниченията на предлагането и нарастващото търсене, предприятията повишават цените на стоките и услугите с нарастващия натиск върху разходите. Текущите предизвикателства, включително недостиг на материали, затруднения при доставките и трудности при наемането, вероятно ще продължат да оказват по-широк натиск върху цените в посока нагоре през следващите месеци.

В същото време някои от ценовите ръстове, свързани с отварянето на икономиката, започват да отслабват. Министерството на труда заяви, че по-малкото увеличение на разходите за употребявани автомобили и камиони е "основен фактор" за умереното представяне на основния индекс на потребителските цени.

Увеличението на общия индекс на потребителските цени през предходния месец е в съответствие с прогнозите на икономистите, докато основният процент беше по-малък от прогнозирания.

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл подчерта, че ускорената инфлация в крайна сметка ще се окаже временна, но не е ясно кога ограниченията в предлагането ще бъдат намалени. Проучване на Фед в Ню Йорк, публикувано в понеделник, показва, че очакванията на потребителите за инфлация през следващата година са на рекордно високо ниво, докато очакванията за средносрочната перспектива се повишиха до осемгодишен връх.

Движението на инфлацията през следващите месеци ще има политически последици както за Фед, по отношение на сроковете за намаляване на паричната подкрепа, така и за президента Джо Байдън.

Продължителната инфлация може да затрудни Байдън да спечели подкрепата на демократите за още 3,5 трилиона долара социални разходи след трилиони долари фискални облекчения, които вече са вложени в икономиката от началото на пандемията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още