IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Швейцария достигна нов 14-годишен връх

Индексът на потребителските цени е записал годишно повишение от над 3% за пръв път от 2008 г. насам през юни

10:58 | 04.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Ускоряването на инфлацията в Швейцария през юни е надминало прогнозите на икономистите, достигайки нов 14-годишен връх на ниво от 3,4%, съобщи Ройтерс.

Това е бил първият път от юли 2008 г. насам, в който инфлацията е била над 3%. Така покачването на цените е записало пети пореден месец на равнище над целевото на банката за ценова стабилност.

На месечна база показателят се е увеличил с 0,5 на сто, след като горивата, нафтата за отопление и зеленчуците са станали по-скъпи. Междувременно червеното вино и салатите са поевтинели.

През май индексът на потребителските цени се доближи до границата от 3%, достигайки 2,9% на годишна база, подкрепен от значителното поскъпване на транспорта, храните и напитките.

Текущият инфлационен натиск означава, че вероятно ще бъде необходимо допълнително затягане на паричната политика, изтъкна миналия месец управителят на Швейцарската централна банка Томас Йордан.

"Публикувахме инфлационните си прогнози. Ако ги интерпретирате правилно, ще видите, че вероятно има конкретна нужда от допълнително затягане", каза Йордан по време на конференция в Цюрих.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още