IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Токио се забавя за пръв път от девет месеца

Потребителските цени в столицата, извън тези за пресни храни, нарастват с 0,2% през януари спрямо 0,5% през декември

11:43 | 28.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Покачването на цените в Токио, Япония, е налице през януари за пръв път от април 2021 г. насам. Ръстът в цените е по-малък от прогнозирания от експерти и подкрепя ходовете на Японската централна банка (ЯЦБ) за продължаването на мерките за подкрепа, пише Bloomberg.

Потребителските цени в столицата, извън тези за пресни храни, нарастват с 0,2% през януари. За сравнение през декември повишението е било в размер на 0,5 на сто. Прогнозите на икономистите бяха за 0,3% ръст на показателя. 日本のプライス 日本のプライス

Поскъпването на хотелските услуги - водещ фактор за цялостната инфлация през последните месеци, намалява до по-малко от 1% през януари, отнемайки значителна част от инерцията при цените.

Забавянето на инфлацията за пореден път показва колко различна е японската икономика спрямо други, където бързото покачване на цените принуждава централните банки да ограничат пандемичните стимули.

Японските бизнеси продължават да не желаят да прехвърлят нарастващите разходи към потребителите, които са чувствителни към ценови изменения след дефлация, продължила с години.

И докато Федералният резерв на САЩ сигнализира тази седмица, че ще започне затягане на паричната политика, гуверньорът на ЯЦБ Харухико Курода посочи, че нормализирането на паричната политика изобщо не влиза в плановете на регулатора.

„Ситуацията с цените в Япония е много различна спрямо тази в другите големи икономики“, каза главният икономист в изследователския институт Norinchukin Такеши Минами, който обясни, че по-високите разходи за компаниите, които не повишават цените, може да „погълнат ресурси, които иначе биха могли да бъдат използвани за по-високи заплати и за капиталови разходи“.

Покачването на цените на енергията допринася с почти 0,9% към общия индекс на инфлацията в столицата, който нараства с 0,5% през януари.

Битовите сметки нарастват с 19,3% на годишна база, което е най-голямото увеличение от почти 41 години насам.

Поскъпването на хотелиерски услуги се забавя през януари до ниво от под 1%.

„Забавянето на основната инфлация, извън цените на храните, в Токио през януари се дължи на по-високата база за сравнение при застраховките при пожар и цените за настаняване... по-високите цени на стоките за ежедневни нужди, включително тези на храните и бензина, може да навредят на потребителското доверие – и потенциално да забавят възстановяването на потреблението“, каза икономистът Юки Масуджима.

Въпреки възраженията на Курода временният скок на потребителските цени в Япония, който се очаква през тази пролет, може да съживи някои спекулации, че централната банка на страната може да бъде принудена да промени паричната си политика.

Очакванията са цените да нараснат от април, като някои централни банкери очакват инфлацията да се доближи до целевите равнища, макар и временно.

Данните от миналата седмица показаха, че инфлацията в Япония все още е далеч от целите на банката. Потребителските цени, извън тези на пресните храни, са нараснали с 0,5% на годишна база през декември миналата година, като поевтинелите домашни уреди и слабият ръст в цените на хотелиерските услуги са надхвърлили ефекта от поскъпналата енергия, смятат от министерството на вътрешните работи. Очакванията на икономистите бяха за ръст от 0,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още