IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Турция остава на ниво от малко под 20%

Страната навлезе в рецесия в края на миналата годината за първи път от 2009 г.

15:24 | 03.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Инфлацията в Турция се е запазила на равнище от малко под 20 процента през март, показват данни, огласени днес, няколко дни след местните избори в Турция, чиито резултати до момента сочат, че управляващите изглежда са на път да загубят главни градове, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Инфлацията при цените на дребно на годишна основа е била 19,71 процента през март, съобщи Турският статистически институт (Тюркстат). Данните сочат за леко покачване спрямо февруари, когато инфлацията бе 19,67 на сто.

Най-високата годишна инфлация - от 29,77 процента - е била отчетена при храните и безалкохолните напитки.

В началото на март централната банка остави непроменен основния си лихвен процент на ниво от 24 процента, позовавайки се на леко понижаване на инфлацията.

Състоянието на икономиката беше главна грижа за избирателите на местните избори в неделя. Инфлацията се намира на 15-годишен максимум от юни, когато скочи до 15,39 процента, а през октомври надвиши 25 процента.

Данни на Турския статистически институт от март, показаха, че Турция е навлязла в рецесия за първи път от 2009 година след две последователни тримесечия на спад на БВП през втората половина на 2018 г. 

Междувременно в края на миналата седмица анализаторите от компанията за кредитно застраховане Coface посочиха, че ранните индикатори за производството и потреблението в страната за първите три месеца от новата година показват смесени перспективи пред Турция. Икономиката на страната се е свила повече от очакваното с 3% на годишна база през четвъртото тримесечие на 2018 г. 

Според данните частното потребление в страната, което представлява близо 60% от брутния вътрешен продукт (БВП), е спаднало с 8,9% на годишна база през четвъртото тримесечие на 2018 г. Потребителите също така са засегнати и от рязкото нарастване на лихвените проценти по кредитите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още