IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Турция се доближи до нивото на основната лихва през юли

Месечният ръст е движен от секторите на храните, жилищата, ресторантите и хотелите

14:50 | 03.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Годишната инфлация в Турция достигна нов двегодишен връх от 18,95% през юли, сочат официални данни, публикувани във вторник. Това е над прогнозираните 18,5% и малко под нивото на основната лихва на централната банка, което повишава натиска върху банката да запази затегнатата си парична политика, предава Ройтерс.

На месечна база цените на потребителските стоки са нараснали с 1,80% спрямо прогнозираните в допитване на Ройтерс 1,54%. Данните на Турския статистически институт показват, че месечният ръст е движен от храните, жилищата, ресторантите и хотелите.

Инфлацията, която беше двуцифрена през по-голямата част от последните четири години, а сега е на най-високото си ниво от април 2019 г., е тласкана нагоре през последните месеци от слабостта на лирата и намалялото доверие на инвеститорите, след като президентът Реджеп Ердоган уволни гуверньора на централната банка Наджи Агбал през март.

Основната лихва на централната банка е на ниво от 19% и тя обеща да я поддържа над нивото на инфлацията. Банката промени за последен път лихвата през март, когато Агбал я повиши, за да изпревари ръста на инфлацията.

След публикуването на данните турската лира поскъпна до 8,2950 спрямо долара, най-високото ниво от 11 юни.

Халук Бурумчекджъ от компанията Burumcekci Consulting коментира, че дори без лирата да загуби част от стойността си инфлацията може да се ускори до 19% - 20% през идните три месеца, а забавяне може да се очаква в последните два месеца от годината до 17% - 18% в най-добрия случай.

Ако отстъпката от ДДС, която трябва да бъде отменена през септември, не бъде удължена, това може да доведе до натиск за ускоряване на инфлацията с още около един процентен пункт, допълва той.

„В резултат на това, защото ние смятаме, че перспективите пред инфлацията няма да позволят на централната банка да понижи лихвите тази година, не очакваме промяна в лихвите през август или на следващите заседания“, отбелязва Бурумчекджъ.

Но ако скромното възстановяване на лирата през последно време се запази, годишната инфлация може да отслабне с базовия ефект и така възможността за умерено понижаване на лихвата през четвъртото тримесечие не може да бъде изключено напълно, смята той.

Миналия месец банката остави основната лихва непроменена, а миналата седмица повиши прогнозите си за инфлацията до края на годината до 14,1%, което отново е под очакванията на пазарите. Гуверньорът на централната банка прогнозира, че инфлацията ще отслабне значително през четвъртото тримесечие.

През юни годишната инфлация беше на ниво от 17,53%, а през май – на ниво от 16,59%. Официалната целева инфлация е 5%.

Индексът на производствените цени се е повишил с 2,46% на месечна база през юли, а годишното повишение е с 44,92%, показват данните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:57 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още