IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Турция се забавя втори пореден месец

Спадът се дължи на по-слабия темп на нарастване на цените при дрехите и обувките, както и при транспорта

10:27 | 03.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Високата инфлация в Турция се забавя за втори пореден месец през декември на фона на по-слаби данни за икономиката на страната, съобщава Financial Times.

Годишният темп на потребителската инфлацията се е забавил до 20,3%, сочат данни, публикувани днес от Турския статистически институт. За сравнение, през ноември инфлацията бе на ниво от 21,62%.

Спадът се дължи на забавянето на ръста на цените при дрехите и обувките, както и при транспорта.

Турция отдавна се бори с високата инфлацията, но цените се вдигнаха до над 25% след валутната криза, която удари страната през август.

Драстично увеличение на лихвените проценти от централната банка помогна на потъващата турска лира да се възстанови, след като спадна до рекордни нива спрямо долара. Това обаче предизвика срив на местното търсене и кредитна криза, която може да доведе страната до рецесия. Ръстът на БВП се е забавил до 1,6% през третото тримесечие на 2018 г.

Забавящата се инфлация вероятно ще засили политическия натиск върху централната банка на Турция да намали лихвите, за да подкрепи икономиката преди местните избори през март. Всяко понижение на лихвените проценти обаче, което се сметне за преждевременно от международните инвеститори, може да рискува да изнерви пазарите и да поднови натиска върху лирата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още