IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията във Великобритания достигна 40-годишен връх

Устойчивото покачване на цените в страната предизвика опасения за издръжката на живот, коментира експерт

09:58 | 18.05.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Hollie Adams/Bloomberg</em></p>

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Годишната инфлация във Великобритания достигна 40-годишен връх през април, достигайки 9%, значително оскъпявайки по този начин издръжката на живот в страната, съобщи CNBC.

Потребителските цени са се увеличили с 2,5% на месечна база през април, което е малко под прогнозите на икономистите, анкетирани от Ройтерс, за повишение от 2,6 на сто. Подобна е картината и за годишното увеличение, което се очакваше да бъде в размер на 9,1%, т.е. съвсем леко над реалните данни.

Повишението на годишна база е най-голямото, отккато се води статистиката в сегашната си форма от 1989 г., и е значително над резултата от март 1992 г. в размер на 8,4% и от март 2022 г. в размер на 7%. От статистическата служба обясняват, че инфлацията последно е била на по-високо равнище "около 1982 г.".

От 1 април енергийният регулатор в европейската страна увеличи тавана за цената на енергията за домакинствата с 54%, като не изключи възможността от последващи повишения.

 

Инфлационният натиск ограничава покупателната способност на домакинствата и вреди на компаниите, чиито разходи продължават да растат устойчиво.

Скорошно проучване на изследователската фирма Ipsos, цитирано от Ройтерс, показа, че двама от трима англичани са спирали отоплението си, а почти половината са шофирали по-малко или са сменили супермаркета. Инфлацията е принудила и малко над 25% от анкетираните да пропускат хранения заради високите цени.

В опит да озапти покачването на цените Английската централна банка (АЦБ) започна серия от лихвени повишения през миналия декември, като последно увеличи цената на кредитите до 13-годишен връх.

"За разлика от САЩ към момента инфлацията във Великобритания продължава да се ускорява, което предизвиква опасения относно издръжката на живот", каза Ричърд Картър, ръководител по проучвания по фиксирана доходност в Quilter Cheviot.

"Данните ще увеличат натиска върху АЦБ да повиши лихвите", допълни експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
viva
преди 1 година
400 000 000 човека в Европа ще си съсипят икономиката и стандарта на живот, само за да са уж с "доброто" и за да угодят на американските си господари. Още няколко такива месеци и като почнат да си броят центовете и пенитата на запад, ще си говорим пак за санкции и за хуманизъм. На думи всички са много ларж, обаче като се усетят, че всичко се плаща от тях, друга песен ще запеят. Как виждате народи, които цял живот са били в ролята на колонизатори и са смучели от колониите, изведнъж съзнанието им да узрее, че сега те трябва да се лишават, в името на това, на някой някъде си да му е по-добре. Времето на лозунгите и възвишениете идеи много скоро ще отмине, инфлацията на запад като стане 12-15%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още