IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията във Великобритания неочаквано се забавя през октомври

Основна причина е по-слабият ръст на цените на дрехите и университетските такси

12:28 | 15.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Инфлацията във Великобритания неочаквано се забавя през октомври, като основна причина е по-слабият ръст на цените на дрехите и университетските такси, съобщава Bloomberg.

Ръстът на потребителските цени се понижава от 1% на годишна база през септември до 0,9% през октомври, показват данни на Националната статистическа служба. Очакванията бяха за ускорение до 1,1 на сто.

На месечна база инфлацията е 0,1 на сто.

Данните излизат малко преди речта на Марк Карни, управител на централната банка, който трябва да даде показания пред парламента за перспективите пред инфлацията и икономическия ръст.

През миналия месец Английската централна банка се въздържа от допълнително понижение на лихвените проценти. Представителите на регулатора заявиха, че "заявената толерантност към по-висока инфлация има своите лимити". Bloomberg припомня, че през май ръстът на потребителските цени на годишна база беше едва 0,3 на сто.

Въпреки че инфлацията е под целевото ниво от 2%, рязкото поевтиняване на паунда се очаква да ускори ръста на цените. Според АЦБ инфлацията ще достигне 2,4% през второто тримесечие и ще остане над 2% до края на десетилетието.

Данните на статистическата служба показват, че през октомври горивата за транспорт са поскъпнали с 2,3%, но освен това няма други доказателства, че слабият паунд вече води до по-високи цени.

Увеличава се натискът на компаниите да повишават цените. Производствената инфлация през октомври е 0,6% на месечна база, а на годишна – 2,1%, което е най-рязкото повишение от април 2012 г. насам.

Повече за форекс пазарите, капиталовите пазари, фондовете, стратегии за търговия и глобалните събития може да научите от петата поредна конференция INVESTOR Finance Forum, която се провежда от Investor.BG съвместно с Bloomberg TV Bulgaria на 18.11.2016 г. в Интер Експо Център София.

INVESTOR Finance Forum се провежда с подкрепата на ActivTrades, Пощенска банка, ЕЛАНА Финансов Холдинг, Euro-Finance, Admiral Markets, Karoll, BenchMarkSirma Group.

Партньори на форума са АДВИБ, АТБ, БАЛИП, БАУД


source: tradingeconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още