Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Инфлацията във Великобритания отчита леко забавяне през февруари

Анализаторите очакват влошаване на картината през следващите месеци

Инфлацията във Великобритания отчита леко забавяне през февруари

Снимка: Bloomberg

Инфлацията във Великобритания се е забавила леко през февруари, преди коронавирусът наистина да окаже своето въздействие върху икономиката на страната, информира Bloomberg.

Индексът на потребителските цени се е повишил с 1,7% на годишна база през миналия месец спрямо увеличението от  1,8% през януари, съобщиха  в сряда от Националната статистическа служба на Великобритания. За същия отчетен период базовата инфлация също се е ускорила с 1,7%. След събирането на тази информацията, перспективите за инфлацията се помрачиха заради икономическата криза, породена от пандемията от коронавирус и мерките за ограничаването й.

Забавянето на инфлацията през февруари е причинено основно от цените на моторни горива, които претърпяха рязък спад.

Още по темата
Централната банка на Великобритания и Северна Ирландия намали основния си лихвен процент до рекордно ниското ниво от 0,1% в координиран ход с Министерството на финансите. Основната цел беше да се подпомагане икономиката на страната, която е изправена пред опасността за най-значителното си свиване в последния век през следващото тримесечие.

Междувременно британската валута поевтиня с 11% спрямо долара през тази година, като най-големите понижения бяха отчетени през този месец. С отслабването на долара тази тенденция започва да се променя. Към 10:23 ч. българско време паундът се разменя за 1,184 долара.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Мозъчен тръст: Икономиката на Гърция може да се свие с до 10,5% през 2020 г.